MOȚIUNEA DE CENZURĂ a fost adoptată. GUVERNUL a căzut

| 21 iun, 14:09

Moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a anunțat secretarul Camerei Ioana Bran. Au votat "pentru" 241 de parlamentari și 10 au fost "împotrivă". Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251.

UPDATE ORA 13. 19 Remus Borza (ALDE): Am votat împotriva moțiunii de cenzură

Deputatul ALDE Remus Borza a anunțat că a votat împotriva moțiunii de cenzură și că în acest fel riscă excluderea din formațiunea politică.

"Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau argument rezonabil sau rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni de zile, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară", a explicat Borza decizia sa, după ce și-a exprimat votul.

UPDATE ORA 13.15 Pambuccian (minorități): Vom vota fiecare cum crede de cuviință; nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic

Deputații minorităților naționale vor vota cum cred de cuviință și astfel încât niciun deputat să nu știe cum a votat celălalt, a anunțat în plenul Parlamentului liderul grupului, Varujan Pambuccian, menționând că este singura soluție de a trece de "baricadele create".

''Nu este războiul nostru deloc, nu l-am pornit noi, nu am avut nicio contribuție la el, nu ne interesează. Reacția firească pe care am fi avut-o și ăsta a fost primul impuls, a fost să nu participăm la vot. După aceea ne-am dat seama că neparticiparea înseamnă să fii automat într-una dintre taberele care s-au creat prin generalizarea războiului, așa că nu vom face nici asta. Singura soluție la care am ajuns este următoarea: Vom vota fiecare cum crede de cuviință ca niciunul dintre noi să nu știe cum a votat celălalt coleg. Este singura soluție prin care trecem un grup prin baricadele pe care le-ați creat și le-ați dus dincolo de un partid, fără să fim în nicio baricadă și neinteresându-ne absolut deloc niciuna dintre baricade", a afirmat Pambuccian.

El a adăugat că deputații minorităților naționale nu au negociat nimic și acest război nu îi interesează.

"Noi nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război", a punctat Pambuccian.

UPDATE ORA 13.08 Fenechiu: Ați râs când spuneam că Victor copiază temele, iar Liviu fură sandvișul colegilor

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, miercuri, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură, că reprezentanții PSD-ALDE nu au capacitatea de a guverna România, ci doar de a "copia temele" altora sau de a se "răfui între ei pentru un sandviș".

"Când vă spuneam în campania electorală că Victor copiază temele unora, iar Liviu fură sandvișul colegilor, ați râs. A fost o glumă pe care ați considerat-o nereușită. Din păcate, s-a demonstrat că aveam dreptate. Liviu și Sorin nu s-au certat pentru ordonanța de urgență 13 sau pentru fantasmagoricul și populistul program de guvernare PSD-ALDE. S-au certat pentru sandvișul guvernării, pe care Liviu l-a dat lui Sorin și acum vrea să îl ia înapoi ca să îl dea altcuiva. Nu știu când o să mai vrea să îl mai ia încă o dată. Din păcate, românii s-au convins, dacă mai era nevoie, că PSD-ALDE nu are capacitatea de a guverna România. Pot copia temele unora, pot să se răfuiască între ei pentru un sandviș, dar nu pot veni cu o soluție solidă și de încredere pentru români", a susținut Fenechiu.

El a subliniat că liberalii nu vor vota moțiunea de cenzură și că PNL nu face jocul nimănui, "nici al domnului Sorin, nici al domnului Liviu". Totodată, a apreciat, el, era "mai onest și mai moral" ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să accepte propunerea premierului Sorin Grindeanu, și "să facă amândoi pasul înapoi", pentru a evita "circul".

"Suntem astăzi în fața unui moment unic în istoria României, momentul în care Parlamentul este chemat să arbitreze o luptă personală între doi indivizi care nu se mai înțeleg în legătură cu modul în care se împarte puterea. Suntem în situația inedită în care un președinte de partid a scăpat de sub control un membru și ca să îl pedepsească dorește să îi tragă scaunul de prim ministru și să instaleze un alt interpus în care crede că poate avea mai multă încredere. Suntem astăzi în situația inedită în care un prim ministru, renegat de partidul care îl învestise, se agață de scaun și, sfidând regulile democrației, nu mai vrea să plece. Suntem în situația în care instituțiile României au ajuns, spre disperarea românilor, teatru de război între Liviu și Sorin, între Călin și Daniel și între alții", a adăugat liberalul.

UPDATE ORA 12.59 Barna: Nu votăm moțiunea de cenzură; este o reglare de conturi între două găști din cartierul politicii

USR nu va vota la moțiunea de cenzură, a declarat miercuri deputatul formațiunii Dan Barna, care consideră că Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să-și asume eșecul guvernării în aceeași măsură cu Sorin Grindeanu.

"Moțiunea de cenzură PSD-ALDE este împotriva propriului Guvern. Considerăm că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este mai degrabă o reglare de conturi între două găști din cartierul politicii românești și noi nu vrem să girăm prin votul nostru niciuna dintre aceste grupări într-o moțiune care nu are niciun fel de legătură cu cetățenii României. Această moțiune este expresia neechivocă a eșecului guvernării PSD-ALDE, nu doar a Guvernului Grindeanu", a afirmat Barna, în plenul Parlamentului.

El s-a referit la imaginile în care Sorin Grindeanu era dus "de mânuță" la Guvern de Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, susținând că toți trebuie să-și asume eșecul guvernării.

"Ținem minte cu toții acele imagini în care Călin Popescu-Tăriceanu îl duceau de mânuță pe Sorin Grindeanu pe holurile Guvernului așa cum duc părinții copiii în prima zi de școală. Atunci Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au ținut să arate națiunii cine este responsabil sau mai bine zic iresponsabil de guvernare și de ceea ce s-a întâmplat în lunile următoare. Astăzi, considerăm că trebuie să-și asume singuri acest eșec în aceeași măsură cu Sorin Grindeanu", a adăugat Barna.

Premierul Sorin Grindeanu a părăsit sala Parlamentului în care s-a dezbătut moțiunea de cenzură, precizând că va face declarații presei după exprimarea votului asupra moțiunii.

"După, după", a spus în trecere premierul.

UPDATE ORA 12.47 Grindeanu: Am urmărit discursul lui Dragnea; orcine va fi premier nu are nicio șansă să-și exercite funcția


Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, că a urmărit foarte atent discursul președintelui PSD, Liviu Dragnea, de la dezbaterea moțiunii de cenzură, dându-și seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ