Modificări legislative în sistemul tichetelor de masă

| 25 noi, 2014

Prin acest proiect de act normativ, Ministerul de Finanțe dorește să obțină creșterea disciplinei contractuale și a siguranței financiare a sistemului tichetelor de masă și asigurarea unui control mai eficient al utilizării acestor bilete.

După ce în perioada guvernelor portocalii girate de Traian Băsescu reformarea Finanțelor în beneficiul contribuabililor a fost blocată ca urmare a măsurilor de austeritate ce au vizat creșterea veniturilor la buget prin majorarea de taxe, cabinetele conduse de Victor Ponta în ultimii doi ani și jumătate au demarat o serie de reforme ale domeniului fiscal. În completarea măsurilor de reformare a Finanțelor, actualul executiv a pregătit un nou proiect menit să sprijine firmele și angajații din țara noastră.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni de Ministerul de Finanțe, angajatorii români vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masă sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenți. Proiectul vine să aducă modificări legii privind tichetele de masă și oferă astfel posibilitatea angajatorilor să stabilească împreună cu sindicatele sau salariații clauzele privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă și forma sub care acestea să fie alocate, prin suport electronic sau hârtie, așa cum se întâmplă în acest moment.

În cazul în care firme vor opta să acorde tichetele de masă în format electronic, suportul electronic va fi alimentat cu valoarea nominală a tichetelor e masă. Ca și în cazul biletelor clasice, pe suport de hârtie, tichetele de masă electronice vor putea fi folosite exlusiv pentru achiziționarea de produse alimentare. În plus, tichetele de pe suportul electronic nu vor permite efectuarea de operațiuni de retragere de numerar. Noile reglementări din proiectul actului normativ permit utilizarea mai flexibilă a tichetelor de masă, eliminându-se prevederile ce limitau utilizarea a maximum două bilete pe zi.

Prin acest proiect de act normativ, Ministerul de Finanțe dorește să obțină creșterea disciplinei contractuale și a siguranței financiare a sistemului tichetelor de masă și asigurarea unui control mai eficient al utilizării acestor bilete. Pe lângă noile avantaje pe care le aduce angajaților, adoptarea tichetelor de masă electronice va oferi companiilor posibilitatea de a beneficia de un mijloc mai simplu și mai puțin birocratic de a acorda alocațiile de hrană pentru proprii salariați.

Citeşte şi: Tichetele de masă electronice, valabile din 13 februarie. Cum le poţi obţine

Noua măsură propusă de Ministerul Finanțelor se adaugă unui proiect pregătit recent de către Guvern prin care firmele care se vor încadra în categoria microîntreprinderilor vor beneficia de sistemul eurpean de raportare financiară simplificat. Prevederile normative în cauză vor simplifica întocmirea bilanţurilor contabile iar microîntreprinderile vor putea crea un cont prescurtat de profit şi pierdere. Cele două inovații vor simplifica raportarea situaţiilor financiare anuale ca urmare a faptului că acestea vor conține informaţii minime despre firmele raportoare. Potrivit noilor prevederi, vor fi considerate microîntreprinderi toate societățile comerciale care la data bilanțului contabil nu aveau o valoarea a activelor mai mare de 350.000 de euro, au un număr mediu de 10 salariați și care nu au o cifră de afaceri netă mai mare de 700.000 de euro. Astfel, se estimează că 94% dintre operatorii economici din țara noastră vor beneficia de avantajele simplificării legislației.

În ultimii doi ani și jumătate, actualul cabinet condus de Victor Ponta a inițiat o serie de reforme în domeniul Fiscal pentru a reduce fiscalitatea și a optimiza colectarea veniturilor. Ca urmare a bunelor practici fiscale derulate de executiv rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. Conform cifrelor prezentate de Ministerul Finanțelor, pentru prima dată de la intrarea în recesiune economică, România a avut în acest an încasări suplimentare la bugetul de stat, ceea ce va permite implementarea unor măsuri de stimulare economică sau de majorare a nivelului de trai al populației.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ