Ce prevede concret proiectul de reducere a CAS

| 17 iun, 2014

Marţea aceasta, Ministerul de Finanţe a pus în dezbatere proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal prin care urmeaza sa fie implementata mult discutata masura de reducere a CAS.

Potrivit propunerii legislative, reducerea contribuţiei asigurărilor sociale se va face la angajator cu cinci puncte procentuale şi va fi aplicată începând cu 1 octombrie, fără a recurge la alte măsuri compensatorii care să apese pe umerii contribuabililor. De altfel, semnalele venite din partea companiilor şi angajaţilor au indicat necesitatea reducerii presiunii fiscale. Astfel, având în vedere că două treimi din contribuţia datorată sistemului de pensii este suportată de către companii, Ministerul de Finanţe a hotărât ca reducerea CAS să fie acordată angajatorilor. Totodată, Finanţele au hotărât diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale ca urmare a ratei scăzute a participării pe piaţa muncii cu forme legale şi a costurilor ridicate cu salariaţii pe care angajatorii trebuie să le suporte, ceea ce în final determină o cerere redusă pe piaţa forţei de muncă.

Implementarea măsurii de relaxare a fiscalităţii va creşte resursele financiare avute la dispoziţie de către angajator ceea ce îi va permite acestuia să creeze noi locuri de muncă, să efectueze investiţii sau să crească salariile. Reducerea CAS va încuraja multe companii să scoată la lumină contractele la negru, ceea ce va duce la echilibrarea deficitului la bugetul de asigurări sociale.

Potrivit calculelor realizate de experţii Ministerului de Finanţe, în acest an, măsura de diminuare a CAS va presupune un efort bugetar de 850 milioane de lei. Pentru anul viitor se aproximează că impactul negativ va fi de 4,86 miliarde lei, respectiv 5,2 miliarde lei pentru 2016. Pentru a acoperi golul bugetar, guvernul se bazează pe creşterea veniturilor încasate în acest an. Pentru acest an, executivul va atenua impactul negativ asupra bugetului reprezentat de scăderea CAS prin veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii. Pentru anul viitor, guvernul condus de Victor Ponta are în vedere compensarea pierderilor la bugetul de stat nu prin majorarea taxelor sau introducerea unora noi ci prin luarea unei serii de măsuri ce vor genera o mai bună colectare a veniturilor. În această privinţă, guvernul are în plan să intensifice verificarea persoanelor fizice cu averi mari, în conformitate cu Codul de procedură fiscală, şi să relanseze campaniile de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiilor de venit. Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe doreşte să simplifice procedurile de plată a taxelor şi impozitelor pentru încurajarea conformării voluntare. În vederea, simplificării procedurilor şi creşterii gradului de colectare a veniturilor, fiecare angajator va putea avea acces la propriul dosar fiscal, va putea să îşi plătească contribuţiile către stat online sau să îşi verifice datoriile. În sfârşit, executivul are în vedere întărirea controlului vamal precum şi reducerea evaziuni prin dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informaţii cu statele membre UE începând cu anul 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ