Reducerea CAS întăreşte leadership-ul economic regional al României

| 19 iun, 2014

Reducere CAS. Zgomotul de fond existent pe scena politică internă a obturat, din păcate, dezbaterile şi analizele legate de impactul favorabil pe care ar urma să-l genereze reducerea CAS cu 5%, măsură ce va intra în vigoare începând cu 1 octombrie.

Reducere CAS. Potrivit unui studiu realizat de Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est, reducerea aplicabilă la angajator de la 20,8% în prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa Romania pe locul 2 în regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, unde în prezent contribuţia angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%.

Scăderea CAS cu 5% va aduce o serie de avantaje competitive, în primul rând în termeni de creştere a fluxurilor investiţionale. Într-o economie globală post-recesiune, un nivel al fiscalităşii mai redus poate fi un factor determinant în ceea ce înseamnă opţiunea companiilor de a investi în ţara noastră.

Iar pe lângă perspectivele investiţionale, această facilitate fiscală va avea, pe termen scurt şi mediu, două implicaţii directe pozitive în economie. Pe de o parte, va scădea din presiunea asupra angajatorilor, şi în special asupra IMM-urilor care vor fi astfel scutiţi de plata unui procent important din CAS-ul datorat statului. Pe de alăt parte, măsura va avea un caracter stimulativ întrucât va antrena un volum mai mare de angajări în economia reală, diminuând implicit munca la negru. În altă ordine de idei, din moment ce Guvernul diminuează obligaţiile fiscale imputabile angajatorilor, se creează premisele ca locurile de muncă la negru să intre în legalitate. Foarte important, scăderea CAS nu va fi adoptată la întâmplare, ci va fi acoperită prin creşterea taxelor pe capital. Ceea ce înseamnă că veniturile pe care le va genera taxa pe construcţii speciale vor compensa sumele pe care statul nu le va mai încasa prin scăderea CAS-ului.

Avantajele certe ale scăderii CAS la angajator sunt subliniate de Maria Cojocariu, managerul companiei de consultanţă Accace în România. "Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începand cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale ale României cu cel al celorlaltor tări din regiune", a declarat reprezentanta Accace.

Dincolo de încercările criticilor de serviciu de a discredita măsura asumată de Guvernul Ponta, scăderea CAS îşi va atinge în cele din urmă scopul, fără a crea dezechilibre structurale sau convulsii macroeconomice. Şi iată că, după ce a reuşit să performeze pe o serie de paliere economice – absorbţia fondurilor europene, creştere economică, creştere industrială – România va avea de la 1 octombrie una dintre cele mai avantajoase taxări ale muncii, prin reducerea CAS, ţara noastră confirmându-şi astfel statutul de lider economic regional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ