Iohannis: Reducerea CAS e o măsură bună, însă pe noi ne pune pe gânduri abordarea pesedistă

| 18 iun, 2014

Reducere CAS. Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la Zalău, că decizia reducerii CAS cu 5% este una bună, dar are câteva reproşuri la adresa 'abordării pesediste' a măsurii.

Reducere CAS. 'Reducerea CAS-ului este un lucru pe care noi l-am propus şi credem că este o măsură bună, dar în anumite condiţii. Noi nu am spus în niciun moment că suntem împotriva reducerii CAS. Dimpotrivă, suntem pentru reducerea CAS şi oricine vine cu o iniţiativă bună în acest sens va primi şi votul nostru, însă pe noi ne pune pe gânduri abordarea pesedistă. Dacă primul-ministru a declarat că reducerea CAS cu 5% se poate face şi fără FMI, de ce n-a făcut-o în 2013? De ce am pierdut atâta timp? Dacă ne spune că reducerea CAS intră în vigoare atunci când începe campania electorală, noi ne punem întrebarea: nu cumva se gată în prima zi după ce se termină alegerile prezidenţiale?', a afirmat liderul liberal.

Klaus Iohannis a adăugat că se pune întrebarea dacă măsura este sustenabilă şi că mediul de afaceri îşi doreşte predictibilitate, iar acest lucru nu este vizibil în actuala abordare.

'Şi mediul de afaceri îşi pune problema: 'păi dacă abordarea este aşa - dacă şi cu parcă - dacă încasăm din insolvenţă şi aşa mai departe, este o măsură sustenabilă?' Şi această întrebare ne-o punem şi noi. Această întrebare a pus-o şi FMI Guvernului şi Guvernul nu a avut un răspuns convingător. De aceea FMI a plecat fără evaluare, fără încheierea unui raport. Şi aceste lucruri ne îngrijorează, nu reducerea CAS în sine. Este o măsură bună, dar ea prinde şi mişcă economia doar dacă este sustenabilă şi asumată politic. Noi nu putem să ne jucăm cu reducerea CAS, să zicem că începem 1 septembrie şi dacă avem bani, mergem un an şi, dacă nu avem bani, nu mergem. Aşa ceva nu se poate. Orice om de afaceri vrea să înţeleagă politica Guvernului, vrea să aibă o predictibilitate a cadrului fiscal, ori noi nu vedem această predictibilitate. Acestea sunt punctele de critică pe care le aducem acestei abordări hei-rupiste', a precizat Iohannis.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se prevede diminuarea cotelor plătite de angajatori pentru CAS în funcţie de condiţiile de muncă, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Măsura urmează să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ