Alegeri prezidențiale 2014. Opțiunea agreată de UNPR - Victor Ponta

| 18 iun, 2014

Alegeri prezidențiale 2014. Partidul condus de Gabriel Oprea pare să-și fi ales deja preferatul pentru Cotroceni, în condițiile în care susținerea candidaturii lui Mircea Geoană iese din discuție.

Alegeri prezidențiale 2014. UNPR și-a propus să strângă 1 milion de semnături pentru susținerea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale din toamnă. O treime dintre acestea au fost deja asigurate și, pe măsură ce congresul PSD se apropie, acest sprijin popular se va dovedi extrem de util în cazul în care premierul va decide să se înscrie în această cursă.

Partidul condus de Gabriel Oprea pare să-și fi ales deja preferatul pentru Cotroceni, în condițiile în care susținerea candidaturii lui Mircea Geoană iese din discuție. Răspunsul oferit de UNPR la această chestiune este unul simplu – nici în 2009 nu a existat încredere deplină în șansele lui Geoană. Această rezervare s-a dovedit a fi îndreptățită atunci, după ce fostul președinte al PSD a pierdut alegerile în fața lui Traian Băsescu.

Citește și: Sondaj: Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale din primul tur

Candidatul ideal în viziunea UNPR este, potrivit unui comunicat transmis de progresiști, Victor Ponta, care ar fi un “președinte orientat spre viitor, puternic, hotărât și curajos”. Desigur, într-un interviu recent, premierul a subliniat că o decizie în privința celui care va reprezenta USD la alegerile din noiembrie nu a fost luată, dar lista este una foarte scurtă și conține două nume: el sau primarul general al capitalei, Sorin Oprescu.

Mai multe variante de lucru au picat după alegerile europarlamentare, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu sau Mugur Isărescu, mai ales datorită refuzului liberalilor de a participa la reconstrucția Uniunii Social Liberale, respectiv dorința Guvernatorului BNR de a-și continua mandatul în fruntea Băncii Naționale.

Conform celui mai recent sondaj Operations Research, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Victor Ponta ar obţine 45% din voturi, la mare distanță față de posibilul candidat al alianței PNL-PDL, Klaus Iohannis - cu 26% intenție de vot și față de liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu - cu 13%.

Cristian Diaconescu, candidatul anunțat de PMP, ar obține 5% din voturi, dar șansele sunt foarte mari ca acesta să fie înlocuit în ultimul moment de Elena Udrea. Totodată, aproape de marja de eroare se mai găsesc și Dan Diaconescu, care ar obține 4%, Corneliu Vadim Tudor cu 3% și președintele UDMR, Kelemen Hunor, cotat cu 2% din intenția de vot.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dacă s-ar întâlni Victor Ponta și Klaus Iohannis, premierul ar câștiga detașat în momentul de față, cu 59%, față de 41% pentru edilul Sibiului. Scorul din turul al doilea ar fi chiar mai categoric, în cazul unei finale Victor Ponta – Mihai Răzvan Ungureanu: 61% la 39% pentru premier.

Așadar, Victor Ponta se profilează drept candidatul sprijinit de UNRP și cel cu șansele cele mai mari la alegerile prezidențiale, dar o decizie definită în acest sens va fi luată la congresul PSD din toamnă, unde se va vedea exact care este fondul de sprijin de care se bucură premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ