Nicolescu : PNL şi PDL atacă la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă

| 18 iun, 2014

Grupurile parlamentare PNL şi PDL din Camera Deputaţilor vor sesiza Curtea Constituţională (CCR) în privinţa hotărârii de numire a Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a legii de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe de urgenţă, a anunţat miercuri deputatul PNL Theodor Nicolescu.

"Argumentul pe care îl vom aduce în faţa CCR este acela că nu a fost respectată ponderea grupurilor parlamentare, aşa cum prevede legea. PNL deţine o pondere de 25% din Parlament şi ar fi avut dreptul la nominalizarea a două persoane (n.r. în CA al RRA), lucru care nu s-a întâmplat', a precizat Nicolescu.

El şi-a exprimat optimismul cu privire la această sesizare, menţionând că există un precedent al CCR în cazul TVR, respectiv decizia nr. 783 din septembrie 2012 prin care s-a dat o interpretare similară celei pe care o invocă acum parlamentarii PNL şi PDL.

Cât priveşte legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, deputatul liberal a spus că acest subiect ridică două tipuri de probleme de neconstituţionalitate.

"Primul dintre ele se referă la faptul că legea a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, comparativ cu forma care a trecut la Senat, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici măcar nu au trecut în dezbatere, la Senat, cum ar fi acela privind înstrăinarea unor acţiuni deţinute de ministrul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit către autorităţile locale. Este un amendament formulat în Comisia juridică a Camerei, însă el nu a trecut pe la Senat. Există o mulţime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, în condiţiile în care noi ca Parlament suntem sesizaţi cu o lege în acest sens. Eu cred că în felul acesta se încalcă principiul bicameralismului şi sperăm ca cei de la CCR să ne dea dreptate', a susţinut Nicolescu.

De asemenea, el s-a referit şi la situaţii legate de abilitarea în domeniul legilor organice.

"Avem şi chestiuni de interpretare privind legea de abilitare, dar vom cere Curţii să definească ce s-ar înţelege prin art.115 alin.1, acolo unde se spune că legea de abilitare trebuie să prevadă domeniul de reglementare'.

În context, deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că împreună deputaţii PNL va contesta la CCR modul cum au fost repartizate locurile în CA al SRR, cum s-a făcut repartizarea şi desemnarea lui Marian Sârbu în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare.

'Sperăm ca până la sfârşitul acestei zile să depunem contestaţiile', a spus deputatul democrat-liberal, în timp ce deputatul liberal Theodor Nicolescu a precizat că, în ceea ce priveşte legea de abilitare a Guvernului, trebuie făcută sesizarea conform regulamentului Camerei Deputaţilor, în sensul că se se aşteaptă mai întâi să fie anunţată la plen.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ