Monica Macovei denunţă atitudinea Sofiei faţă de minoritatea română din BULGARIA

| 11 mar, 10:17

Eurodeputata Monica Macovei i-a trimis joi o scrisoare premierului bulgar Boiko Borisov în care atrage atenţia că membrii comunităţii române din Bulgaria sunt privaţi de dreptul lor de a învăţa în limba maternă şi că nu li se recunoaşte definiţia juridică de minoritate, potrivit novinite.com.

În scrisoare, adresată de asemenea vicepremierului bulgar Ivailo Kalfin, ministru al muncii şi protecţiei sociale, şi ministrului educaţiei, fostul comisar european Meglena Kuneva, Macovei afirmă că ''cetăţeni bulgari de origine română'' i s-au adresat anul trecut pentru a o informa în legătură cu problemele întâmpinate de romii de origine română din Bulgaria. 

''Este a doua oară când sunt avertizată despre aceste probleme. Toţi românii care trăiesc în Bulgaria trebuie să fie recunoscuţi şi trataţi ca minoritate naţională, în conformitate cu dreptul internaţional. Eforturile guvernului român de a asigura accesul la învăţarea materiilor şcolare în limba română au fost zădărnicite de Ministerul Educaţiei din Bulgaria. Aş dori să adoptaţi un buget şi un plan de acţiune detaliat, precum şi o listă de măsuri concrete pentru a proteja limba şi a permite predarea materiilor în limbile minorităţilor în şcoli şi instituţiile de învăţământ superior'', arată Monica Macovei în scrisoarea trimisă guvernului bulgar. 

Textul scrisorii nu a fost publicat imediat de guvernul bulgar, dar presa bulgară a citat fragmente din el. 

Potrivit vicepremierului bulgar Ivailo Kalfin, în scrisoarea semnată de eurodeputata română sunt amintite ''satele'' Graf Ignatievo, Beloslav, Izvorski, Vaglen, Liuben Karavelovo şi Devnia (de fapt un oraş industrial) din regiunea Varna, situată în nord-estul Bulgariei. 

''Cred că statul bulgar are o poziţie destul de consecventă în această chestiune. Noi suntem un stat naţional. În Bulgaria minorităţile naţionale nu există. Oportunităţile de învăţare cu privire la limbile materne sunt stipulate în legislaţie (probabil acesta este motivul pentru care scrisoarea îi este adresată şi doamnei Kuneva) ca o limbă opţională. Niciun cetăţean bulgar nu este împiedicat să înveţe limba română sau orice altă limbă alege în respectiva sa instituţie de învăţământ'', i-a transmis Kalfin premierului Boiko Borisov în şedinţa guvernului bulgar, conform novinite.com. 

Şeful executivului de la Sofia a precizat, cu acelaşi prilej, că răspunsul părţii bulgare la scrisoarea eurodeputatei Monica Macovei ar trebui formulat de către ministrul educaţiei Meglena Kuneva, dar că scrisoarea trebuie întâi adusă la cunoştinţa membrilor Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului bulgar. 

Conform rezultatelor recensământului desfăşurat în 2011 în Bulgaria (ce are o populaţie de 7,2 milioane locuitori), doar 866 de persoane ce trăiesc în această ţară s-au identificat ca 'români', în timp ce 3.598 se consideră 'vlahi'. Un număr de 5.454 de persoane au declarat că limba lor maternă este 'româna', iar 1.815 - limba 'vlahă'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ