Moody's avertizează că ieşirea din UE ar fi un factor negativ pentru ratingul Marii Britanii

| 22 mar, 10:05

Agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat, marţi, că observă "riscuri negative clare" în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) şi a reiterat că ratingul ţării ar putea fi retrogradat într-o astfel de eventualitate, transmite Reuters.

Temerile Moody's vin după un raport elaborat de consultanţii de la Oxford Economics care estimează că PIB-ul Regatului Unit ar putea scădea cu aproape 4% dacă va fi redusă migraţia în urma unui Brexit. 

Premierul britanic, David Cameron, a lansat luna trecută campania pentru menţinerea ţării în UE, dar demersul se anunţă dificil. Există în continuare un număr important de alegători indecişi, dar şi un puternic curent eurosceptic în chiar rândurile partidului său conservator. 

În prezent, Marea Britanie beneficiază de un rating cu o treaptă sub nivelul maxim "AAA", cu perspectivă stabilă, dar Moody's avertizează că un vot în favoarea ieşirii din UE ar putea duce la o perspectivă negativă a ratingului. 

"Aceasta, deoarece noi credem că un Brexit ar duce la sporirea incertitudinilor, care vor afecta ritmul de creştere al economiei pe termen mediu. Există riscuri negative clare, în special dacă noile aranjamente vor provoca o întrerupere substanţială a comerţului sau a intrărilor de capital", se arată în raportul Moody's. 

Impactul asupra asiguratorilor şi băncilor britanice va fi limitat, dacă ele nu se vor confrunta cu bariere în cazul operării în UE, apreciază Moody's. 

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a avertizat recent că incertitudinile privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea întârzia deciziile de investiţii şi ar putea înrăutăţi ritmul de creştere al economiei. 

În minuta şedinţei de politică monetară din martie se arată că "par să crească incertitudinile privind rezultatele referendumului privind rămânerea Marii Britanii în UE". 
"Aceste incertitudini au dus la deprecierea lirei sterline. De asemenea, ar putea întârzia deciziile de investiţii şi ar putea înrăutăţi ritmul de creştere al economiei", se mai spune în document. 

BoE se aşteaptă la o creştere a economiei Marii Britanii de 2,2% anul acesta şi de 2,3% anul viitor, în timp ce Guvernul de la Londra estimează un avans de 2% în 2016 şi de 2,2% în 2017. 

În 23 iunie, cetăţenii Marii Britanii vor vota, prin referendum, dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ