MRU: Esenţial pentru o adeziune rapidă a Forţei Civice la PPE este succesul la europarlamentare

| 05 dec, 2013

Momentul adevărului pentru adeziunea Forţei Civice la Partidul Popular European este reprezentat de alegerile europarlamentare, formaţiunea urmând să se califice 'aproape instantaneu' pentru calitatea de membru dacă va aduce unul sau mai mulţi candidaţi în Parlamentul European, a declarat, la Bruxelles, Mihai Răzvan Ungureanu.

Preşedintele Forţei Civice a efectuat, începând de marţi, o vizită de trei zile la Bruxelles, prilej cu care a discutat cu mai mulţi vicepreşedinţi ai PPE, printre care şi Corien Wortmann-Kool, care răspunde în mod direct de procesul de afiliere, dar şi cu foşti preşedinţi ai PE, precum Hans-Gert Pottering şi Jerzy Buzek, despre paşii pe care trebuie să-i facă formaţiunea pentru a deveni membră a celui mai mare partid paneuropean.

'Este limpede că efortul pe care trebuie să-l facem este acela de a lua un scor cât mai bun în alegerile europarlamentare. Ţinta noastră în acest moment, care este o ţintă modestă, ca să nu ne amăgim, este de cinci procente, un europarlamentar sau doi. Vom face tot ceea ce este posibil, şi aici politica de alianţe se subsumează acestui obiectiv, pentru a avea un număr cât mai consistent de europarlamentari în viitoarea componenţă a legislativului european', a declarat Mihai Răzvan Ungureanu pentru AGERPRES.

În acelaşi timp, el susţine că obiectivul listei unice a partidelor de centru dreapta din România nu este unul 'caduc', o chestiune care să fie scoasă din discuţie. 'În urma invitaţiei pe care am făcut-o către şefii partidelor politice de centru-dreapta din România ne vom aşeza la un moment dat la masă, gândindu-ne ce vom face în 2014, cum putem colabora pe diferite segmente de interes comun', a precizat fostul prim-ministru şi ministru de externe.

El a precizat că în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii PPE a primit multe întrebări despre capacitatea de raliere a partidelor de centru-dreapta din România la obiectivele comune, respectiv o listă unică la europarlamentare şi un candidat unic la prezidenţiale. 

'Sigur că pe o analiză foarte corectă şi onestă vedem că dispoziţia către coagulare este destul de redusă, majoritatea partidelor îşi fac calcule proprii, dar nu credem că obiectivul poate fi ratat. Şi în termeni foarte simpli, în momentul în care ai un partid care poate să ia 17%, cazul PDL-ului, şi deci şase spre şapte europarlamentari pe o listă proprie, şi apare o a doua listă, în care se regăseşte Forţa Civică, poate şi Partidul Mişcarea Populară, şi alte partide eventual, capabilă să scoată 7-8 procente, în cel mai bun caz zece pentru lista proprie, se produce un efect care cantitativ e bun, dar la nivel calitativ e dificil de administrat', a mai afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

Două liste, indiferent de numărul europarlamentarilor PPE care ajung în PE, ar împiedica instalarea eurodeputaţilor români în funcţii importante de conducere. 'Ori eu văd în acest lucru un efect politic foarte prost. Pentru că mi se pare normal ca nu doar pe seama numărului, ci şi pe seama felului în care participi ca grup comun, să-ţi poţi asuma poziţii importante de influenţă în PE. Două liste scot românii din şansa de a ocupa asemenea poziţii. Aceasta este o atitudine pe care cel puţin eu o consider lipsită de viziune şi, de ce nu, la limită, cumva antiromânească. Pentru că ai tot interesul ca reprezentanţii tăi, indiferent că sunt afiliaţi PPE sau altui grup, să conteze în votul general al temelor importante din PE', a apreciat Ungureanu.

Întrebat dacă ia în calcul varianta de a fi cap de listă al Forţei Civice pentru alegerile europarlamentare, el a afirmat că nu exclude o astfel de decizie, formaţiunea examinând în prezent 'toate strategiile posibile'.

'Este o chestiune de calcul care nu poate căpăta răspuns decât în preajma depunerii listelor, ceea ce va însemna martie anul viitor. Pentru că a deveni cap de listă comportă şi câştiguri, dar şi mari riscuri. Datele acelui moment, analizele noastre politice şi sondajele vor înclina balanţa către o decizie sau alta', a afirmat liderul Forţei Civice.

În ceea ce priveşte coagularea forţelor politice de centru-dreapta pentru alegerile prezidenţiale, el apreciază că importantă este definirea unei strategii comune, identificarea candidatului fiind de ordin secundar.

'Esenţială este înţelegerea unei evidenţe. În cazul în care partidele nu se strâng în spatele unui singur om, şansa de a câştiga în turul al doilea, şansă care creşte pe seama raporturilor dintre PSD şi PNL astăzi, scade foarte puternic şi poate fi pierdută. Altfel spus, dreapta dacă pierde, pierde pe mâna ei, nu pierde pe seama a ceea ce USL face în acest moment aflându-se la conducerea ţării', a mai spus Ungureanu.

În opinia sa, alegerile parlamentare reprezintă un exerciţiu preliminar pentru confruntarea electorală din noiembrie 'care ar putea face ca trupele politice să se obişnuiască în colaborare şi să reuşească să vadă obiectivul unic, şi nu obiective de partid'. 

'Va fi mult mai greu să punem toate piesele laolaltă după alegeri europarlamentare în care competiţia apare inevitabil şi este şi mai greu să ajungi la victorie în prezidenţiale în cazul în care turul întâi înseamnă mai mulţi candidaţi la funcţia executivă cea mai importantă în statul român. Şi, atunci, filosofia noastră exprimată deja de un an de zile este aceasta', a apreciat liderul Forţei Civice.

El afirmă, pe de altă parte, că vorbind încontinuu de nevoia de unitate a dreptei a făcut-o sacrificând foarte mult, 'inclusiv timpul şi dispoziţia pentru propriul partid, predicând uneori la urechi surde ceea ce mi se pare logica firească a unei acţiuni comune'. Mihai Răzvan Ungureanu susţine însă în continuare necesitatea unei întâlniri a tuturor liderilor de centru dreapta. 'E nevoie de o clarificare care să limpezească definitiv apele. Cine nu înţelege nevoia de unitate face jocul USL-ului. Decembrie anul viitor trebuie să ne prindă într-o cu totul altă situaţie, într-o dinamică politică reechilibrată, în care forţele reformiste să aibă un dialog de egalitate cu USL sau cu PSD, altfel lucrurile nu vor putea merge', mai spune el.

În ceea ce priveşte orizontul de timp în care speră ca formaţiunea sa să adere la PPE, Ungureanu afirmă că 'esenţial pentru o adeziune rapidă, în termen scurt, este succesul la europarlamentare'.

'Momentul adevărului este reprezentat de alegerile europarlamentare, când pe seama candidatului sau a candidaţilor pe care reuşim să-i aducem în PE ne calificăm pentru calitatea de membru aproape instantaneu', a mai declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2013
titi
Iar marmota?!
Vise, nene, vezi sa nu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ