PDL – noi suntem liderii dreptei, nu Băsescu

| 02 dec, 2013

Ceea ce este interesant în această luptă surdă este că și Vasile Blaga, și Traian Băsescu, amândoi pediști cu ștate vechi, sacrifică partidul pentru ambiții proprii.

Vicepreședintele PDL Cezar Preda a declarat că “dreapta se va uni când vor spune Vasile Blaga şi PDL-ul, când va hotărî PDL-ul - gata, chemăm la discuţii oamenii, iar aceştia vin sau nu vin. Când vom vrea să unificăm dreapta ne vom aşeza la masă cu orice partid, dar nu cu foştii membri PDL".

Vasile Blaga, prin purtătorul său de cuvânt Cezar Preda, și-a făcut o obișnuință din a lansa săptămânal mesaje de atac la adresa rivalului Traian Băsescu. Dacă la prima vedere am spune că declarația lui Preda este întâmplătoare, pentru cei care pretind că au cunoștințe din spatele cortinei, Preda reacționează prompt la declarațiile Elenei Udrea.

Războiul dintre Blaga și Băsescu este încă unul de proximitate. Fiecare dintre aceștia își trimite oamenii de încredere pe terenul de luptă. Dacă Udrea a punctat recent că dreapta trebuie să fie unită pentru susținerea celui mai bun candidat din această parte a eșichierului politic, acesta ar fi acum Mihai Răzvan Ungureanu, Preda trebuie să reafirme poziția de lider incontestabil al PDL pentru șeful său Vasile Blaga.

Preda este puțin nervos și din cauza loviturii usturătoare pe care a primit-o recent, când peste 100 de membri ai PDL Buzău, organizația pe care Preda o prezidează, au plecat spre Mișcarea Populară. Semnul este clar. Băsescu îi arată pisica lui Cezar Preda, îi fură oamenii chiar de sub nas. Nu prea trece o săptămână în care lupta între micile formațiuni din opoziție să nu se vadă. Dacă asta înseamnă unificarea dreptei, atunci trebuie să ne așteptăm la o campanie foarte segmentată pentru prezidențialele de anul viitor.

PDL merge cu Predoiu până în pânzele albe. Dacă Predoiu va candida la prezidențiale, chit că va pierde sau va lua un scor foarte mic, înseamnă că Blaga își menține puterea în PDL. Viitorul politic al actualului președinte de partid și fost ministru de Interne depinde de felul în care își păstrează poziția de lider în PDL. El știe foarte bine că cea mai mare amenințare la adresa acestui viitor este chiar Traian Băsescu și atunci își trimite purtătorul de cuvânt Preda la atac.

Ceea ce este interesant în această luptă surdă este că și Blaga, și Băsescu, amândoi pediști cu ștate vechi, sacrifică partidul pentru ambiții proprii. Da, ar avea sens ca forțele din opoziţie să se unească în spatele unui candidat unic, dar acest candidat ar trebui să fie dat de cel mai puternic partener, care acum se întâmplă să fie PDL-ul. Chior în ţara orbilor, PDL-ul reuşeşte să se menţină la un scor decent în sondaje şi asta în pofida faptului că Băsescu şi Udrea încearcă din interior şi din exterior să saboteze poziţia Partidului Democrat.

Blaga rămâne în acelaşi timp cocoţat peste partid, va fi foarte interesant cât de tare o să îl doară când o să cadă de acolo de sus. Acelaşi lucru rămâne valabil şi pentru susţinătorii săi. Lupta se înteţeşte în primul rând pentru europarlamentarele de anul viitor. Va fi foarte interesant de văzut cum tabăra lui Băsescu din PDL va face un joc frumos de glezne în campanie pentru a-l pune pe Blaga în situaţia să ia sub 20%, cât a promis buldogul.

Udrea deja îşi ascute cuţitele pentru următoarea Convenţie Naţională Extraordinară pe care se gândeşte să o convoace imediat după europarlamentarele din primăvară. Ceea ce este ironic este faptul că deşi toată lumea crede că USL-ul se va rupe în scurt timp cel mai aproape de scindare din partidele de pe scena politică este chiar PDL-ul.

Schisma este aproape inevitabilă, susţinătorii actuali ai lui Blaga nu vor sta lângă el o veşnicie, la primul semn de vulnerabilitate şi slăbiciune vor întoarce zâmbitor armele şi se vor plasa ușurel în spatele lui Băsescu sau în spatele omului pe care acesta îl va pune la conducerea partidului, cel mai probabil Udrea. Rezistenţa taberei adverse, oricare ar fi ea, se poate manifesta prin crearea unui nou partid, sau, din câte se pare, prin consolidarea Mişcării Populare.

Recapitulăm situaţia: cel mai bine plasat posibil candidat este Ungureanu, dar şi el este destul de slab, Predoiu este atacat frecvent de tandemul Udrea - Băsescu şi Mişcarea Populară ţine ascuns viitorul candidat. Opoziţia este atomizată, micile partiduleţe nu au un lider în spatele căruia să se adune, Ungureanu este slab, Blaga nu este lăsat de Băsescu să iasă din carapace iar Predoiu este în mod evident omul lui Blaga. Atacurile zboară din toate părţile şi nu există nici un semn că lucrurile se vor ameliora prea curând. Ceea ce este în continuare ciudat este că cel mai bine plasat candidat la prezidenţiale este Victor Ponta, care nu şi-a anunţat niciodată, nici măcar în glumă candidatura.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 dec, 2013
cantautor
pe cel mai bine plasat in cursa pentru Cotroceni,il astept la mine,la spa...
Sorin

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ