New Europe: Corina Crețu, o stea românească

| 14 dec, 16:54

Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, are o carieră îndelungată în politică. De la jurnalist la diplomat, la europarlamentar, și acum comisar, ea a depășit obstacole care s-ar fi dovedit periculoase pentru cariera oricărui politician, mai ales a unei femei, notează publicația New Europe, care apare la Bruxelles, în ediția online de luni.

Așadar, cine este Corina Crețu? Și cum o jurnalistă din România a devenit una din cele mai importante figuri în Comisia Europeană, ocupându-se de un portofoliu crucial pentru multe state membre?, se întreabă New Europe.

La vârsta de 14 ani, Corina Crețu și-a pierdut un ochi, ceea ce, pe lângă faptul că i-a distrus cariera de baschetbalistă, a devenit o provocare suplimentară pe care avea s-o depășească accedând la vârful politicii Uniunii Europene.

Notorietatea Corinei Crețu ca jurnalist a crescut după ce a obținut o declarație valoroasă din partea lui Bill Clinton cu privire la integrarea României și a câștigat favoarea președintelui Ion Iliescu.

Un accident rutier grav a ținut-o însă deoparte mai multe luni și, în perioada de recuperare, Iliescu a invitat-o să se ocupe de relația cu presa pentru administrația sa. Corina Crețu nu a revenit niciodată la jurnalism. A lucrat pentru Iliescu ca purtător de cuvânt, scriitor de discursuri și redactor anonim pentru memoriile lui.

Cu toate acestea, când Iliescu a ieșit din politica la vârf din cauza vârstei, Corina Crețu a fost rugată să candideze pentru un post de senator din partea partidului de stânga în România, câștigând mandatul în 2004.

Cu carieră politică proprie în ascensiune, Crețu nu a dezamăgit. Când și-a dat seama că România ar putea obține statul de observator la UE înainte de aderare, s-a implicat imediat, invocând un interes în funcții internaționale și insistând ca România să-și folosească acest statut. A câștigat un loc în delegația română la Parlamentul European în 2005, iar în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, a devenit membru deplin al PE.

Crețu s-a dovedit un politician abil, bun comunicator și în construirea de alianțe. Ca rezultat, a reușit să fie realeasă în 2009 și 2014, când a fost votată vicepreședinte al Parlamentului European.

Ascensiunea Corinei Crețu a fost poate neașteptată pentru cei nefamiliarizați cu activitatea sa, dar nu nemeritată. Cu toate acestea, bătălia pentru nominalizare a fost acerbă. Dacian Cioloș, pe atunci comisarul european din partea României, a luptat din greu pentru a-și păstra poziția, scrie New Europe.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a considerat-o pe Crețu un candidat mai bun și a desemnat-o pentru portofoliul politicilor regionale. Crețu a fost confirmată cu ușurință de Parlamentul European, trecând audierea cu brio.

De când a devenit comisar, Corina Crețu s-a preocupat să dezvolte și modernizeze economia Europei, și a abordat probleme precum criza din Grecia. Un domeniu în care Crețu a încercat să aducă schimbări este cel al eficienței energetice, în care a lucrat pentru stimularea investițiilor strategice menite să stopeze risipa energetică.

'Corina Crețu este un comisar foarte dedicat, căutând întotdeauna soluții în cele mai complicate probleme. Am avut plăcerea să lucrez cu ea pe multe aspecte privind dezvoltarea regională și politica de coeziune. Este prezentă mereu la ședințele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, pregătită să explice și să coopereze cu europarlamentarii. Mai ales în problemele legate de Grecia, muncește din greu pentru a încheia precedentul cadru financiar multianual (2007-2013) fără necesitatea unei contribuții naționale suplimentare, fiind un imens ajutor pentru țara mea. Comisarul Crețu nu este doar foarte muncitoare și determinată, dar la nivel personal pot spune că inteligența îi este completată de personalitatea foarte caldă', a comentat pentru New Europe eurodeputata Maria Spyraki, membră a comisiei de resort din PE și care a lucrat frecvent cu Corina Crețu.

În pofida rolului ei pozitiv, Corina Crețu a fost calomniată recent de presa care încearcă să o discrediteze, pretinzând că ar fi abuzat de staff-ul cabinetului său pentru treburi personale.

Alegațiile au ca sursă un fost angajat nemulțumit, iar Comisia a spus în mod clar că nu există niciun temei de investigație. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Margaritis Schinas, a fost promptă în a reafirma încrederea și susținerea Comisiei față de munca oficialului român: '(Comisarul Crețu) este un membru de nădejde al echipei Juncker și face o muncă grozavă, în calitate de comisar pentru politici regionale, pentru locuri de muncă și creștere' economică.

Crețu a întreprins vizite oficiale în România, pentru a se consulta cu prim-ministrul Dacian Cioloș cu privire la noul proiect de infrastructură IT al României, ca și pentru a impulsiona eficiența și depolitizarea guvernamentale. Blogger foarte activ, postează de 2-3 ori pe lună materiale despre activitățile cabinetului său și succesele și erorile care au fost făcute în politica regională, ca și despre eforturile sale de a le îndrepta. Deși Corina Crețu nu are mult timp pentru a scrie pe blog, prioritatea pe care o acordă comunicării și adresării către cetățenii europeni îi arată angajamentul față de aceștia și față de proiectul european.

New Europe scrie că Cioloș a pierdut bătălia pentru a deveni comisar, dar ascensiunea sa recentă la vârful politicii românești și numirea sa în funcția de prim-ministru o găsește pe Corina Crețu în fața unui om ranchiunos. Antipatia personală a lui Cioloș față de Crețu nu este un secret, dar poate că interesele țării sale ar trebui să aibă prioritate. Opunându-se Corinei Crețu, Cioloș înfruntă în mod direct o Comisie Europeană care continuă să-i acorde acesteia sprijin deplin și care, în fapt, i-a respins candidatura din start, încheie publicația New Europe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 dec, 17:19
Alina
loc de muncă
Munceste de acasa!
Cautam colaboratori intr-un proiect ce vizeaza piata interna si internationala de carte, cu beneficii pentru toti participantii. Plata castigurilor realizate se face prin contract de comision asigurat din prima zi. Trainingul este gratuit si de scurta durata. Activitatea nu necesita deplasare, puteti aloca 2-3 ore sau mai multe din timpul dumneavoastra, aveti nevoie de PC si cunostinte elementare de lucru cu documente word si pdf, navigare pe internet. Pentru informatii trimiteti e-mail cu subiectul INFO sau PROIECT la adresa [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ