Nici Crin Antonescu nu vrea să fie președintele tuturor românilor?

| 03 dec, 2013

O fractură nocivă se întinde cu repeziciune în viață politică românească. În cele ce urmează vă propun un scurt exercițiu de imaginație. Ce vede cetățeanul obișnuit în preajma Zilei Naționalei, dacă se uită la televizor nici mai mult, nici mai puțin decât în alte ocazii.

Pentru că omul nostru nu este foarte preocupat de politică, interesul său este concentrat mai degrabă pe detalii legate de viața de zi cu zi, măsurile luate de Guvern în economie, despre salarii și pensii și cum mai merg în general treburile în România. Chiar și așa, cu toată inapetența sa recent dobândită în privința conflictului politic, acest cetățean nu se poate să nu fi remarcat cel puțin două detalii. În primul rând va fi sesizat că, în strânsă legătură cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, brusc la București președintele Traian Băsescu a început să țină discursuri despre unirea cu țara.

Trecem razant peste detaliul că Băsescu s-a adresat națiunii pe un ton de parcă unirea în cadrul Uniunii Europene ar fi ceva tangibil și ar putea surveni în viitorul apropiat. Omul nostru, cetățeanul obișnuit, cum ziceam: nu este interesat și nu înțelege astfel de detalii. Pentru el, treaba stă mai simplu. Traian Băsescu s-a supărat pe secuii cărora le adresa discursuri până anul trecut și de acum ține discursuri moldovenilor. Iar dacă vorbește de unire, o ști el mai bine.

În plus, uite, premierul Victor Ponta a anunțat că alocă fonduri pentru o paradă de 1 Decembrie cum nu a mai fost până acum. Cele două detalii se potrivesc, cu atât mai mult cu cât omul nostru vede că Republica Moldova este reprezentată, în premieră la festivități, la cel mai înalt nivel. Parcă nici frigul de afară nu mai miroase a iarnă, ci a unire cu frații moldoveni. Așa se văd lucrurile dinspre oamenii obișnuiți, care n-au nopți de pierdut la televizor, cu divizia de politicieni și de analiști politici improvizați.

Surpriză mare, în cele ce urmează... Parada militară a ieșit pe primul loc, delegația Moldovei a fost și ea prezentă și totuși... Cetățeanul vede un președinte gârbovit și rece ca vremea de afară, însoțit și de fluierăturile din mulțime, care trece întunecat și prost-dispus precum Negru Împărat. Nema unire, nema solidaritate națională, președintele ignoră deopotrivă stânga și dreapta în timp ce se duce la locul său fără să dea mâna cu nimeni. Cetățeanul nostru schimbă canalele, nervos. Nu filmează ăștia bine... Dar vai, peste tot se vede cu claritate: până să se unească cu moldovenii, românii sunt mai dezbinați între ei decât au fost vreodată. Culmea, cel care dă tonul, este chiar președintele actual al tuturor românilor, secondat de viitorul președinte, ați ghicit, tot al tuturor românilor. Stingher, premierul Victor Ponta face turul distinsei audiențe și dă noroc, democratic, cu toți. Haide, domnule, oftează și cetățeanul, un pic mai ușurat. Nu este chiar totul pierdut...

Până la unirea cu moldovenii, românilor le lipsește și acum și pe viitor un președinte care să fie într-adevăr al tuturor românilor. De la Traian Băsescu la Crin Antonescu, românii nu vor sesiza mari diferențe. Dar să trecem peste trecutul încruntat, reprezentat de Băsescu precum și peste viitorul îmbufnat pe care ni-l oferă Antonescu. Lucrurile nu stau chiar atât de prost, cât timp avem măcar un premier al tuturor românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 2013
cantautor
ceea ce numesti tu exercitiu de imaginatie...este de fapt ,cultul personalitatii lui Victor Ponta...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ