Nicolae Robu: Se impune ca societatea să pună o presiune pe partide. Să fie curăţaţi oamenii nepotriviţi

| 27 noi, 18:48

Copreşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a declarat, vineri, că societatea civilă ar trebui să pună o presiune mai mare pe partidele politice pentru ca acestea să se cureţe de 'oameni nepotriviţi, necinstiţi, incompetenţi', transmite Agerpres.

'Este important să se înţeleagă faptul că nu se poate imagina un stat de drept şi o societate cu adevărat democratică fără partide şi tocmai de aceea se impune ca societatea să pună o presiune faţă de partide şi se impune ca în interiorul partidelor să se conştientizeze mai bine rolul lor şi să existe un val de curăţare de oameni nepotriviţi, necinstiţi, incompetenţi', a afirmat Nicolae Robu în conferinţa de presă. 

El a subliniat că actuala clasă politică românească este 'este emanaţia societăţii'. 

'Ne tot mirăm că ajung anumite personaje în anumite funcţii şi, culmea, că se întâmplă aceasta prin alegeri! Toată ziua blamăm clasa politică, de parcă această clasă politică ar fi fost paraşutată din Cosmos. Clasa politică - şi mă refer aici la parlamentari, pentru că parlamentul este cel mai adesea ţintit - este rezultatul opţiunilor societăţii, este emanaţia societăţii. Societatea nu are nicio răspundere? Niciun parlamentar nu a ajuns acolo forţând o uşă, ci obţinând voturi din partea cetăţenilor', a explicat Nicolae Robu. 

El a recunoscut că şi partidele politice au avut partea lor de vină, întrucât au permis să fie reprezentate de candidaţi necorespunzători, care au adus deservicii formaţiunilor, iar acest lucru a fost vizibil mai ales odată cu introducerea votului uninominal. 

'Au greşit şi partidele (când au pus pe liste candidaţi necorespunzători, n.r.). În 2008 s-a introdus sistemul uninominal de vot şi am fost un partizan al acestui sistem (...), dar am constatat ulterior că votul uninominal nu a fost o idee bună, dimpotrivă. Am constatat că prin votul uninominal s-a ajuns ca un număr mai mare de oameni necorespunzători pentru înalta poziţie de parlamentari să fie aleşi. Atunci când partidele îşi întocmeau listele, era un filtru făcut relativ serios de către principalele partide, pe acele liste nu ajungea chiar oricine, pentru că de ceea ce ofereau pe listă partidele depindea atractivitatea ei (...) şi totul se răsfrângea negativ asupra unui partid, dacă nu promova oameni corespunzători', a detaliat copreşedintele liberalilor timişeni. 

Robu a declarat că partidele nu au acordat suficientă atenţie selecţiei candidaţilor şi a spus că 'în interiorul partidelor a funcţionat acel principiu al clientelismului'. 

'Partidele nu au acordat atenţie acelei selecţii. Este o realitate că şi în interiorul partidelor a funcţionat acel principiu al clientelismului, al găştilor care s-au susţinut unele pe altele şi că alături de oameni valoroşi, corecţi, cinstiţi, apăruţi pe liste, au apărut în poziţii eligibile şi oameni la polul celălalt, care au dezamăgit şi au adus mari deservicii partidelor şi care au contribuit la imaginea negativă pe care o au cetăţenii asupra clasei politice în ansamblul ei. (...)', a spus Robu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ