Dolha (PNL): Proiectul privind darea în plată a imobilelor ipotecate nu conţine prevederi neconstituţionale

| 30 noi, 13:45

Deputatul Mircea Dolha, vicepreşedinte al PNL, consideră că proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite nu conţine prevederi neconstituţionale, adăugând că actul normativ reintroduce echilibrul pe piaţa creditelor ipotecare, transmite Agerpres.

"Consider că această lege nu conţine prevederi neconstituţionale, aşa cum declară reprezentanţii sistemului bancar, ea nefiind retroactivă, deoarece un credit în derulare este un credit care nu-şi epuizează efectele, iar a aplica o astfel de lege unui credit în derulare nu înseamnă că vorbim despre principiul retroactivităţii, ci despre principiul efectivităţii legii. Potrivit unei decizii emise de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în baza Directivei 2008/48, proiectul privind darea în plată ar putea fi aplicat şi contractelor de credit în derulare, contrar a ceea ce afirmă bancherii", a declarat Mircea Dolha, potrivit unui comunicat de presa. 

El afirmă că PNL este în continuare fidel principiilor pieţei libere. 

"A reintroduce echilibrul pe piaţa românească a creditelor este atât în favoarea persoanelor fizice, cât şi în favoarea băncilor, pentru că persoanele fizice se eliberează mai rapid de datoriile pe care, din cauza conjucturii economice nefavorabile, nu le mai pot plăti, iar băncile pot introduce rapid în circuitul civil aceste imobile, fără să mai fie nevoie să constituie provizioane pentru sumele respective şi fără a mai introduce în ecuaţie veriga slabă a firmelor de recuperare a creanţelor, cărora, de multe ori, băncile îşi permit să vândă credite neperformante la 10-20% din valoarea lor", a spus Dolha. 

În opinia sa, nu este reală nici teza Consiliului Investitorilor Străini conform căreia aplicarea acestei legi va avea impact negativ asupra pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor de locuinţe. 

El consideră că prin darea în plată un imobil este reintrodus în circuitul civil, eliberând, totodată, debitorul de povara creanţei imposibil de achitat în alte condiţii. 

Adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile către bănci, în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, periclitează piaţa creditului imobiliar şi va restricţiona drastic accesul la creditare, atenţionează Asociaţia Română a Băncilor /ARB/, într-un comunicat de presă, transmis, miercuri, AGERPRES. 

"Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă prin adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Această lege periclitează piaţa creditului imobiliar, cu consecinţe extreme pentru tinerele familii şi pentru orice tânăr, în general, care vor resimţi accesul la credit drastic restricţionat', se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, ARB, "ca reprezentantă a întregii comunităţi bancare', precizează că "în ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, această lege va avea consecinţe contrare şi va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale'. 

"Această lege va avea, de asemenea, prin restricţionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontală asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, industriei materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare. Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%', notează ARB. 

Asociaţia este de părere şi că legea adoptată contravine prevederilor din Constituţia României, dreptului european în vigoare, respectiv Directivei 17/2014, şi Codului Civil. Astfel, această lege încalcă principiile ne-retroactivităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii legii, precum şi dreptul de proprietate prevăzute de Constituţia României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ