Nicolae Sorescu: importurile de mașini second-hand au generat pierderi de sute de milioane de euro

| 04 iun, 2013

Directorul general al Rădăcini Grup, Nicolae Sorescu, a declarat că importurile de maşini second-hand, aflate într-o creştere "mirobolantă", au generat pierderi de sute de milioane de euro statului în ultimii doi ani din neîncasarea TVA.

"Avem mari probleme cu importul nefiscalizat de maşini second-hand. Pentru că anul trecut a fost un an electoral şii fiecare a vrut să fie cât mai mărinimos, asta s-a făcut pe spinarea industriei auto, care pur şi simplu a fost sacrificată pe altarul electoral", a declarat reprezentantul grupului, care are printre activităţi şi vânzarea de autovehicule.

Nicolae Sorescu a preciyat că anul trecut s-a înregistrat o scădere de 18% a vânzărilor de autoturisme noi, la 66.000 unităţi, şi o creştere de 85%, la maşinile second-hand, până la 174.000 unităţi, introduse în marea majoritate prin "eludarea TVA", pe persoană fizică.

"Pe o valoare medie de 7.000 de euro - cam aşa se-nvârte piaţa - dacă înmulţim cu cele 174.950 de maşini, ajungem la o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de euro, din care statul ar trebui să colecteze 293 milioane euro TVA. Chiar n-are nimeni nevoie de banii ăştia?", a explicat Sorescu.

Mergând pe aceeași formulă de calcul,  în 2011 valoarea TVA s-ar fi ridicat la 158,7 milioane euro, pentru cele circa 94.500 unităţi second-hand vândute. "Adunate în cei doi ani, ne arată că România dă uşor la o parte 452 de milioane de euro", a spus directorul general al Rădăcini Grup.

Pentru primele patru luni din 2013, cele 70.000 de unităţi second-hand introduse pe piaţă ar genera o TVA de 118 milioane euro, la valoarea medie de 7.000 euro pe tranzacţie.

Anul trecut, 72% din autoturismele intrate pe piaţă au fost rulate, iar în intervalul ianuarie-aprilie 2013, ponderea acestora a ajuns la 81%.

Printre măsurile necesare pentru corectarea acestei situaţii se numără fiscalizarea vânzării (TVA plătit la intrarea în ţara după catalog), trecerea în latura penală a schimbării numărului de kilometri ai maşinii, limitarea vechimii maşinilor importate la maxim 8 ani şi o taxă anuală în acord cu emisia de CO2, făcuta astfel încât să descurajeze o maşină mai veche de zece ani, precum şi impozitarea persoanelor fizice care fac o afacere din vânzarea de second hand şi concurenţă neloială dealerilor autorizaţi.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantul Rădăcini, la nivelul anului trecut parcul auto număra 4,48 milioane de maşini. Dintre acestea, circa 150.000 de unităţi aveau o vechime de sub doi ani, 543.000 de 3-5 ani, în vreme ce 2,4 milioane de unităţi erau mai vechi de 11 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ