Nicolicea: Voi încerca să aduc imaginea Parlamentului la nivelul pe care îl merită

| 04 mar, 2014

Eugen Nicolicea (UNPR), propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, a afirmat marţi la audierile din Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului că din funcţia pe care o va deţine va încerca să aducă imaginea Parlamentului la nivelul pe care îl merită.

"Am să încerc ca pe această perioadă, ocupând această funcţie, să încerc să îmbunătăţesc imaginea Parlamentului, să o aducem la nivelul pe care îl merită, pentru că, le place unora sau nu le place, suntem reprezentanţii poporului şi reprezentăm, ca Parlament, organul reprezentativ suprem al poporului. Şi atât intern, cât şi extern Parlamentul trebuie să redevină ceea ce este şi anume esenţa democraţiei", a declarat Nicolicea. 

El a spus că ar trebui să existe o prevedere potrivit căreia Parlamentul să fie sprijinit de Guvern în activitatea sa.  "Nu există nici măcar o literă în sprijinirea activităţii Parlamentului în relaţia cu Guvernul şi acesta este lucrul pe care am să vi-l spun, şi anume şase mandate de deputat mă fac să introduc o nouă literă aici şi sprijin şi activitatea Parlamentului în relaţiile cu Guvernul. Mă refer întâi şi întâi la acele iniţiative ale parlamentarilor care nu contravin programului de guvernare, dar care de obicei sunt respinse doar pentru că nu sunt venite de la Guvern. Sunt respinse în mod automat. În acest sens voi lua legătura cu colegii mei, vom analiza împreună cu Departamentul şi cu cei angajaţi acolo să vedem care sunt aceste iniţiative şi să avem o discuţie directă", a arătat Nicolicea. 

De asemenea, Nicolicea a spus că este de acord cu faptul că ordonanţele de urgenţă diminuează rolul Legislativului şi a promis că va încerca să le reducă. "Cu privire la OUG, toată lumea spune că aceste OUG date diminuează rolul Parlamentului. Sunt de acord cu acest lucru, evident că toată lumea promite că va încerca să le diminueze, ceea ce fac şi eu, dar trebuie să ne gândim şi că, în momentul de faţă, dacă o coaliţie are mai puţine procente în susţinere, şansele de a diminua OUG scad, dar ceea ce este de condamnat este că atunci când ai o majoritate zdrobitoare şi apelezi la OUG. Am să ţin partea şi a Parlamentului şi o să încerc să promovez şi propunerile legislative ale colegilor. (...) Am să militez ca acest rol al colegilor şi al parlamentarilor să nu fie diminuat, ori OUG tocmai asta fac", a mai spus Eugen Nicolicea. 

Întrebat cu privire la statutul minorităţilor, el a spus că în cele din urmă acesta va trebui finalizat. "Este evident că o lege a minorităţilor care zace de atâta vreme va trebui până la urmă finalizată. Acesta este punctul de vedere. În ceea ce ne priveşte în special pe noi, cei de la UNPR, o strângere de mână face mai mult decât un contract scris, iar în momentul de faţă, existând un acord în cadrul celor patru partide care susţin guvernarea, evident că vom susţine o astfel de lege în limitele Constituţiei, a legilor româneşti şi a acordului semnat", a afirmat el. 

Nicolicea a adăugat că, în ceea ce priveşte legea amnistiei şi graţierii, este nevoie de o dezbatere publică, despre care a spus că "poate ar fi cazul să înceapă chiar acum". "Întotdeauna când se trece de la un Cod penal cu pedepse mult mai mari la un Cod penal cu pedepse mult mai mici trebuie date legi tranzitorii printre care unele sunt aceste legi de amnistie şi graţiere, pentru că vom avea persoane condamnate cu pedepse foarte mari, pedepsite pe vechiul Cod şi apoi pedepse mult mai mici pentru aceeaşi faptă făcută poate în aceeaşi zi, în aceleaşi condiţii şi de aceea este nevoie de aceste legi tranzitorii. Eroarea majoră a adoptării acestor legi a fost aceea că ele au fost adoptate în ultima clipă. (...). Punctul meu de vedere este că, dacă o astfel de lege va intra în vigoare, va trebui să fie foarte bine cântărită, să aibă nişte articole care să prevadă cazurile deosebite între cei pedepsiţi pe vechiul Cod şi pe noul Cod", a subliniat deputatul. 

Nicolicea a mai afirmat că soarta Comisiei Nana va fi decisă de plenurile celor două Camere. 

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a punctat că Eugen Nicolicea are o "structură de inginer, dar cu viziune de jurist".  "Formaţia dânsului este de pasionat în ştiinţele exacte, are o structură de inginer, dar îmbrăcat interesant, un fel de abordare a lucrurilor şi din perspectiva pasiunii pentru exactitate a inginerului, dar şi cu viziunea juristului. Eu îl laud pentru că este din Comisia juridică şi îl cunosc, nu am alt motiv, deci nu din considerente sau din interese politice", a apreciat Ciucă. 

El şi-a exprimat speranţa că Nicolicea va face cele necesare pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre Parlament şi Guvern.  "Noi ne bucurăm că un parlamentar care şi-a desfăşurat activitatea mulţi ani în Comisia juridică a ajuns în funcţia pe care o veţi ocupa probabil din această seară (...), ne bucurăm într-un mod egoist pentru că am convingerea (...) şi am credinţa că veţi depune toate diligenţele posibile ca acele disfuncţionalităţi în relaţia Comisiei de specialitate - Parlament să dispară, respectiv întârzierea punctelor de vedere, prezenţa la comisie a reprezentanţilor la un anumit nivel care să ştie despre ce este vorba din partea ministerelor interesate pe proiect şi aşa mai departe. Dacă aceste lucruri se vor îmbunătăţi şi am credinţa că veţi depune eforturi în această direcţie, noi nu numai că ne vom bucura, dar vom putea spune că veţi avea un mandat de succes. Rămâne să ne dovediţi", a spus Ciucă. 

Eugen Nicolicea a fost avizat favorabil de Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Decizia a fost luată cu 20 de voturi favorabile şi nouă împotrivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ