Nivelul de trai creşte constant

| 08 sep, 2014

Pentru a avea o imagine de o acurateţe mai mare a nivelului de creştere comparaţia trebuie să se facă cu aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

INS informează că salariul net a crescut cu 32 de lei in luna iulie 2014, faţă de luna precedenta. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut creşterea este de 5,1%. Ritmul accelerat al creşterii se menţine pe mai multe paliere ale economiei şi acest lucru se reflectă şi în veniturile românilor.

Salariul mediu net ajunge la 1.719 lei în luna iulie 2014. Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,0%.

Citeşte şi:  Victor Ponta: Economia României merge cu 100 km/h


Veniturile fluctuează în timpul anului. Factori precum sezonul agricol, sezonul turistic şi alţi factori de producţie determină creşteri sau scăderi în funcţie de pieţele respective. Pentru a avea o imagine de o acurateţe mai mare a nivelului de creştere comparaţia trebuie să se facă cu aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

Şi bugetarii au înregistrat salarii mai mari în acest an. În administraţie publică salariul a crescut cu 2,2%, în sănătate şi asistenţă socială  cu 0,4%.

Economia continuă să crească şi, cum este şi firesc, după al doilea an de creştere economică sustenabilă, efectele încep să se observe şi în buzunarul românilor.

Experţii spun că un an agricol bun ar putea creşte şi mai mult aşteptările noastre cu privire la expansiunea economică a României.  

În majoritatea sectoarelor economiei angajaţii au primit prime sau creşteri de salarii care au determinat creşterile statistice la nivel macro. INS identifică un set de posibile cauze ale creşterilor : creşterea salariului minim la 900 de lei (a treia creştere succesivă), realizare de producţii mai mari, profit mai mare pentru companii, prime mai mari alocate salariaţilor, creşteri de salarii pe fondul încasărilor mai mari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 2014
moni
Creste nivelul de trai!! Eventual in jos!
Unde creste nivelul de trai? Unde este salarul mediu 1700 ron? Inseamna ca eu cu 27 ani vechime, lucrand 8 ore/zi, sunt platita cu jumatate de norma....Caci salarul meu este doar jumatate din ceea ce scriu jurnalistii!
08 sep, 2014
ion
Nivelul de trai creste in mintea voastra bolnava,jurnalisti de DOI LEI !!! JURNALISTI VANDUTI ! RUSINEEEE !!!
08 sep, 2014
dorina
trai
Domnule,ori nu traiesti la Romanica,ori .....,,tzii cu ursu',,....Care nivel de trai creste,al cui nivel de trai?????Poate al tau,daca iti sunt platite mizeriile pe care le scrii...Dar daca la o pensie de 700 de lei dai 5 lei pe o paine(macar 50% faina...) ,5 lei pe un kg.de rosii (cu mai putzine otravuri ..pesticide) si cca 23o lei pe medicamentele obligatorii lunar,explica-mi cum creste nivelul de trai...ca n-am socotit facturile ...Pai vezi ca esti prostttttt???>?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ