Eurostat: România are cea mai mare contracţie în trimestrul 2, dar creşterea anuală e peste media UE

| 14 aug, 2014

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o scădere de 1% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, acesta fiind cel mai semnificativ recul trimestrial înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, deşi, în ritm anual, economia românească a crescut peste media UE, potrivit unor estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Datele  financiare ale INS şi ale Eurostat arată o scădere a economiei româneşti pe al doilea trimestru, dar datele semestriale indică o creştere de 2,6% a economiei naţionale.

Potrivit datelor disponibile până în prezent, Cipru, Germania şi Italia au consemnat scăderi trimestriale ale PIB cuprinse între 0,3% pentru Cipru şi 0,2% în cazul Germaniei şi Italiei. În acelaşi timp, economiile Cehiei şi Franţei au stagnat.

În al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.

Citeşte şi: Cristian Socol: România continuă să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din UE

Pe de altă parte, în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a avut o creştere a PIB de 1,4%, peste avansul de 1,2% înregistrat de Uniunea Europeană şi dublu faţă de avansul de 0,7% înregistrat de zona euro. Practic, timp de două trimestre consecutive, în ultimul trimestru al anului trecut şi în primul trimestru al acestui an, România are cea mai mare creştere economică anuală din UE.

După primul trimestru din acest an, Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit uşor în sus prognoza privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional estima în luna aprilie că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 2014
ion
ZAU, MAI, JURNALISTII LUI PESTE??? JURNALISTI DE DOI LEI,VANDUTI !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ