Cristian Socol: România continuă să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din UE

| 14 aug, 2014

România continuă să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, a declarat consilierul pe probleme economice al prim ministrului, Cristian Socol.

"Creşterea de 2,6% semestrul 1 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior rămâne una dintre cele mai mari creşteri economice din UE, chiar dacă viteza este mai mică. Creşterea economică este sustenabilă, bazându-se în principal pe creşterea producţiei industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare creştere din UE), agricultura şi construcţiile au subperformat', a declarat Socol, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, România poate repeta experienţa de anul trecut, când în primul semestru avea creştere economică de 1,8% iar la final a obţinut a doua cea mai ridicată creştere din UE, de 3,5%.

Citeşte şi:  Victor Ponta: Economia României merge cu 100 km/h


Consilierul premierului mai afirmă că în al doilea semestru investiţiile publice vor fi accelerate, în contextul în care există 'un spaţiu fiscal important - deficitul bugetar este în prezent de 0,3% din PIB, iar ţinta de sfârşit de an este de 2,2% din PIB'.

'În plus se vor vedea şi efectele pozitive ale scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, creşterii subvenţiilor agricole, schemelor de ajutor de stat şi sperăm, reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator', a mai explicat Socol.

În opinia sa, menţinerea unei rate de creştere economică ridicată este meritorie în condiţiile în care ţările din UE au încetinit puternic, Italia este în recesiune, Franţa va avea zero creştere în 2014, Cehia, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Grecia, Irlanda au fost cu minus în 2013, iar această tendinţă continuă.

'Minusul de 1% trimestrul 2 faţă de trimestrul 1 2014 este într-o mare măsură efect statistic. Când ai avut 5,1% trimestrul 4 2013 faţă de trimestrul 4 2012 şi apoi 3,8 trimestrul 1 2014 faţă de trimestrul 1 2013 procentul este normal să scadă. E ca şi cum ai raporta o creştere de 10 unităţi astfel - până acum raportam o creştere de 10% din 100, iar acum la 200 raportăm 5%  - este algebra - procentul scade', a precizat Socol.

Consilierul prim ministrului a mai afirmat că Guvernul va continua să distribuie echitabil beneficiile creşterii economice 'prin realizarea unui mix consistent între stimularea economiei private şi măsuri de creştere a veniturilor populaţiei pentru refacerea plasei de siguranţă socială afectată puternic de măsurile de austeritate din 2009-2011'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 aug, 2014
ANTONESCU C - - -
LASĂ CĂ PUNE BĂSE LABA IAR PE CONDUCERE CU AJUTORUL LIBERALILOR ŞI-O SĂ VEDEŢI CREŞTERI CA- N 2010 ...HĂ HĂ HĂ HĂ SI ATUNCI CÂND A TĂIAT SALARIILE HĂHĂIA LA TELEVIZOR ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ