Cum am ajuns să fim unul din statele cu cea mai mare creștere economică din UE

| 14 aug, 2014

România a terminat anul 2013 pe primele locuri din UE în ceea ce priveşte creşterea economică. Economia a crescut în 2013 cu 3,5%. Creşterea nu s-a oprit. Dimpotrivă, în 2014, pe primul trimestru România a urcat pe primul loc în clasamentul statelor europene cu o creştere economică de 3,9%.

Creştere economică. Câteva date macroeconomice ne aratâ cum a reuşit România o performanţă fără precedent când vine vorba de creşterea PIB-ului. În acest an, producţia industrială a crescut cu peste 9%. Consumul şi exporturile în România au crescut şi ele cu câte 8%. În acelaşi timp, la nivel financiar/fiscal avem cea mai mică inflaţie, de sub 1% şi o relaxare fiscală considerabilă prin scutirea impozitului pe profitul reinvestit şi prin alte facilităţi fiscale pentru cei care crează locuri de muncă în România.

Toate aceste date ne arată că România a ajuns să-şi consolideze un peisaj economic sănătos, de care trebuie să profităm dacă vrem să ne dezvoltăm sustenabil şi rapid în perioada următoare.

Citeşte şi: Creşterea economică înseamnă bunăstare pentru români!

Reducere CAS. Prioritatea numărul 1 trebuie să devină menţinerea creşterii economice. Menţinerea motoarelor economie la turaţie maximă nu este atât de uşoară pe cât s-ar putea crede. Acum trebuie să ne dăm seama, fără urme de îndoială, de ce este necesară reducerea CAS cât mai repede cu putinţă. Cele 5 puncte procentuale cu care fiecare contribuţie pentru asigurările sociale se reduce ajută la formarea de noi locuri de muncă, la creşterea investiţiilor în sectorul privat şi la creşterea numărului investitorilor străini, care şi aşa sunt puţin anxioşi de situaţia din Ucraina.

În cel de-al doilea rând avem nevoie de o creştere a investiţiilor publice. Investiţiile generatoare de venit sunt foarte importante şi în cea de-a doua parte a anului 2014 se preconizează că cel puţin 2% din PIB vor fi direcţionaţi către asemenea investiţii. Pentru o comparaţie cinstită trebuie spus că în 2014, în primele 5 luni, doar 0,7 din PIB au fost folosiţi pentru investiţii.

România a ajuns în top-ul statelor UE cu cea mai mare creştere economică pentru că a avut o politică deschisă faţă de mediul privat, pentru că a încurajat consumul şi pentru că a încurajat prin politici fiscale crearea de noi locuri de muncă. Peste 100.000 de locuri de muncă noi au fost create în România anului 2014.

Citeşte şi: Veşti bune: producţia industrială creşte, economia se dezvoltă

Producţie industrială. În primul semestru din 2014 economia României a crescut cu 2,6%. Indicele de 2,6% va fi cu siguranţă îmbunătăţit în semestrul al doilea pentru că atât scutirea impozitului pe profitul reinvestit cât şi schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri nu şi-au produs efectele măsurabile în economie.

Dacă de la 1 octombrie CAS-ul este redus cu 5 puncte procentuale,  ne putem aştepta la o expansiune considerabilă a sectorului privat, la crearea de noi locuri de muncă şi la creşterea veniturilor. Poate aşa se explică şi insistenţele preşedintelui Băsescu de a bloca această măsură. Gândiţi-vă că nu i-ar conveni deloc ca Victor Ponta să intre în campania electorală pentru prezidenţiale cu cea mai mare creştere economică din UE de unde şi tergiversarea procesului de către vremelnicul ocupant al Palatului Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ