Reducerea CAS şi răzgândacii liberali

| 14 aug, 2014

Klaus Iohannis reducere CAS. Cu numai câteva luni înainte însă de această declaraţie, liberalii declanşaseră o adevărată ofensivă pentru implementarea cât mai rapidă a reducerii CAS, măsură a cărei oportunitate o contesta Klaus Iohannis la mijlocul lunii iulie.

Reducere CAS. După ce Traian Băsescu a respins proiectul de lege a reducerii CAS trimiţând actul normativ înapoi în Parlament, liberalii au strâns semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului care să dezbată actul normativ. Mai exact, liderii deputaţilor PDL şi PNL au cerut printr-o scrisoare deschisă Alianţei PSD-UNPR-PC, UDMR şi minorităţilor naţionale să dea curs solicitării ACL de a organiza o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea legii CAS.

Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

Iniţiativa liberalilor şi democrat-liberalilor vine după ce câteva săptămâni la rând au ţinut isonul criticilor lui Traian Băsescu pe tema reducerii CAS, argumentând că măsura este nesustenabilă. Liderul liberal, Klaus Iohannis critica la mijlocul lunii iulie implementarea scăderii CAS cu cinci puncte procentuale şi afirma că măsura este una electorală ce nu poate fi susţinută de buget. „Noi ne-am angajat la un deficit bugetar mai mic pe 2015 decât pe 2014. Suntem obligați să ne încadrăm în 1,4% deficit bugetar, lucru care pune o presiune suplimentară pe buget. Aceste lucruri trebuiau discutate și trebuia să ne explice Guvernul cum vrea să facă față la această dublă presiune și prin scăderea CAS, și prin scăderea deficitului bugetar.(...) Acest Guvern Ponta nu are nicio viziune. Nu are nicio strategie, de aceea nu funcționează lucrurile. Relaxarea fiscală nu se poate aborda punctual și scos din context. Ea trebuie abordată la pachet cu măsuri de stimulare a economiei, cu măsuri de compensare pe termen scurt, pe termen mediu. Exact aceste lucruri trebuie să le prezinte Guvernul Ponta", a declarat la acea vreme liderul liberal.

Cu numai câteva luni înainte însă de această declaraţie, liberalii declanşaseră o adevărată ofensivă pentru implementarea cât mai rapidă a măsurii a cărei oportunitate o contesta Klaus Iohannis la mijlocul lunii iulie. Să ne aducem în acest sens aminte de proiectul de lege iniţiat de liberali sau de includerea scăderii CAS printre solicitările cerute vehement în textul moţiunii de cenzură pe care liberalii au depus-o înainte de alegerile europarlamentare.

Citeşte şi: Iohannis: Reducerea CAS e o măsură bună, însă pe noi ne pune pe gânduri abordarea pesedistă

Ulterior însă alegerilor pentru Parlamentul European, sprijinul liberalilor pentru scăderea CAS a început să fie tot mai slab. Sigur, liberalii au votat în favoarea măsurii împreună cu restul partidelor parlamentare. Însă, au făcut-o mai mult de nevoie decât de voie, dovadă faptul că în loc să respingă criticile pe care Traian Băsescu le-a adus proiectului legislativ, PNL-ul s-a întors împotriva reducerii CAS acuzând în mod ipocrit de faptul că Guvernul nu ar avea intenţia şi nici posibilitatea de a implementa această măsură.

Răzgândirea liberalilor în privinţa proiectului de reducere a CAS constituie o dovadă suplimentară a politicianismului cu care PNL se raportează la măsuri mult aşteptate de mediul de afaceri. Volutele făcute de PNL pe acest subiect nu au nicio legătură cu argumentele de raţionalitate economică, ci sunt expresia cinică a unor calcule meschine care ignoră complet interesele electoratului pe care liberalii pretind că îl reprezintă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 aug, 2014
DNA
I-A ŞOPTIT MÂRLANUL DE NA COTROCENI CEVA LA URECHILE ALEA BLEGI LUI RAHAT SĂSESC

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ