Educaţia are prioritate în trafic: peste 1200 de microbuze pentru şcolile din mediul rural

| 14 aug, 2014

Nu mai este mult până la începerea anului şcolar, când elevii din mediul rural vor avea un motiv bun de bucurie: 1254 de microbuze şcolare au început să fie date în folosinţă autorităţilor publice locale din toate comunele care au solicitat alocarea.

Interesant este că vorbim de o acţiune guvernamentală fără culoare politică. Dacă facem o statistică simplă, vedem că indiferent de apartenenţa politică a primarului sau a consiliului local, Guvernul, a distribuit microbuzele după cerere, cum de altfel este şi normal. Educaţia nu are culoare politică şi pe bună dreptate a venit momentul în care micile ambiţii electorale să se oprească atunci când vine vorba de şcoală, sănătate sau infrastructură.

În România rurală mediul abandonul şcolar este într-adevăr o problemă, inclusiv de ordin financiar. Un pas mic pentru rezolvarea acestei probleme este şi asigurarea transportului gratuit, în condiţii de siguranţă, de la şi către şcoală pentru elevii care merg kilometri întregi pentru a ajunge la o unitate de învăţământ.

Că tot veni vorba recent de creşteri economice şi deficite bugetare, trebuie spus că pentru achiziţionarea microbuzelor Guvernul a alocat peste 76 de milioane de lei.

Cum se petrecea acţiunea înainte ca aceste microbuze să fie achiziţionate: MEN era obligat să deconteze transportul şcolar, indiferent de cât solicita transportatorului. Din această aberaţie care a deschis uşa larg către abuzuri din partea unor transportatori, s-a ajuns la sume fabuloase de returnat elevilor şi părinţilor. Uite aşa peste 150.000 de abonamente de transport au fost decontate de MEN anul trecut. Strigător la cer este că unii transportatori cereau pe KM de 18 ori mai mult decât alţi transportatori, în condiţiile în care combustibilul costă evident la fel. Lipsa de civism şi abundenţa de cinism a oamenilor de afaceri din transporturi a urcat achiziţionarea de microbuze mai sus pe lista de priorităţi.

Joi, premierul Victor Ponta s-a deplasat în Botoşani unde a înmânat 11 microbuze către autorităţile publice din judeţ. Vicepremierul Dragnea a declarat că încă 18 microbuze vor fi date în folosinţă în acelaşi judeţ.

Poate pare puţin, dar este un început foarte bun pentru micuţii care nu vor mai fi nevoiţi să înfrunte frigul şi intemperiile pentru a ajunge la şcoală.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 aug, 2014
ION
Microbuzele alea de peste 3 milioane de euro bucata pt turism electoral ? Ha ha ha !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ