Premierul Victor Ponta dezvăluie strategia privind independenţa energetică a României şi Moldovei

| 13 aug, 2014

După ce a vizitat platforma maritimă Ocean Endeavor, cu care companiile Petrom şi ExxonMobil efectuează foraje de explorare a zăcămintelor de gaze naturale în Marea Neagră, premierul Victor Ponta a dezvăluit strategia sa privind dobândirea independenţei energetice de către ţara noastră şi Republica Moldova.

O importantă sursă pentru dobândirea independenţei energetice de către ţara noastră o reprezintă exploatarea resurselor naturale din Marea Neagră. În acest moment, în perimetrul românesc al Mării Negre se fac explorări, iar în urma analizei experţilor, până la sfârşitul anului vom cunoaşte dimensiunea resurselor de gaz natural. “Nu pot decât să-mi doresc să se confirme veştile bune legate de prospecţiuni şi spun că este un mesaj extrem de important atunci când companii atât de mari la nivel mondial investesc mulţi bani. Înseamnă că există încredere în România şi că pe termen foarte scurt, trei-patru ani, noi şi Republica Moldova, să fim cât mai puţin dependenţi, de orice importuri de gaze”, a declarat premierul Victor Ponta, după vizita efectuată pe platforma maritimă deţinută de Petrom şi ExxonMobil.

În contextul tensionat din regiune generat de criza din Ucraina, exploatarea resurselor naturale din Marea Neagră este foarte importantă pentru ţara noastră deoarece va asigura necesarul de gaz pentru consumul intern, limitând astfel dependenţa faţă de gazul provenit din Federaţia Rusă. Prin asigurarea independenţei energetice depline, consumatorii industriali din ţara noastră vor beneficia de preţuri mai mici la gaze şi energie, care în cele din urmă vor contribui la creşterea competitivităţii economiei româneşti şi la majorarea PIB. Pentru consumatorii casnici, independenţa energetică va însemna facturi mai mici la energie şi preţuri reduse la produsele alimentare, ceea ce se va reflecta în creşterea nivelului de trai. Pe de altă parte, începerea exploatării resurselor de gaz din Marea Neagră va conferi posibilitatea ţării noastre să dobândească un rol tot mai important pe harta energetică a Europei prin furnizarea de resurse naturale ţărilor din regiune şi nu numai.

Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, precum Germania sau statele vecine României, care au o dependenţă majoră de importul de gaz din Federaţia Rusă, ţara noastră îşi poate asigura din resurse interne consumul de energie. Odată cu începerea exploatării resurselor naturale din Marea Neagră, acestea vor intra în sistemul naţional de transport, iar primii beneficiari vor fi România şi Republica Moldova. Gazul exploatat în apropierea litoralului românesc va alimenta şi Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni, ce va fi inaugurat la sfârşitul acestei luni de premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă.

Pe lângă asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova, cabinetul condus de premierul Victor Ponta a sprijinit eforturile de integrare europeană a statului vecin şi a iniţiat o serie de proiecte care să vină în sprijinul cetăţenilor moldoveni. În acest sens, Guvernul a finanţat construcţia de grădiniţe şi a unui centru SMURD la Bălţi, a acordat burse elevilor şi studenţilor moldoveni, a asigurat intervenţia SMURD în soluționarea cazurilor de urgență pentru cetățenii din dreapta Prutului şi acordarea unui sprijin financiar pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 aug, 2014
Av.Mateuta Rateut
exceptionala viziune energetica.....sau vizuina?
minunata,cat este onorariul meu Dle Sultanescu?
14 aug, 2014
cristian socot-consilier economic
doctori in drept............
După ieșirea de la DNA, avocatul Dan Șova a spus că nu știe dacă s-a început urmărirea penală în cazul său , dar știe că e suspect. Potrivit legilor penale, un cetățean nu poate deveni suspect într-un dosar penal dacă nu s-a început urmărirea penală împotriva sa. Prin răspunsul dat jurnaliștilor, Șova a picat testul, demonstrând că nu cunoaște prevederile noilor Coduri Penale. Șova figurează și ca profesor la Facultatea de Drept a Universității București. Dan Șova a recunoscut, după insistențele jurnaliștilor, că este suspectat de complicitate la săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu. El a susținut că numele lui Victor Ponta nu apare în dosar.

Dan Șova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu
14 aug, 2014
ion
Adica ne dezvaluie Ponta despre intalnirile private cu presedintele OMV Petrom si ne spune cum renegociaza redeventele in favoarea buzunarului propriu si al asociatilor sai,printre care min. Razvan Nicolescu,pe care nu l-a nimit intamplator ministru, ca i-a facut lipeala si 'afacerea' cu OMV Petrom? Sau face totul pe sestache si noua ne ofera circ pe paine in fiecare zi ,aratand cu degetul spre unul sau altul,ca sunt basisti,in timp ce Haznaua spala creiere la greu zilnic cum ca Basescu e un fel de Putin,iar basistii sunt de fapt niste fascisti si trebuie impuscati,pregatind terenul sa ii scoata pe zombi in strada,vor infiltra oamenii lor inarmati si vor trece la fapte ,provocand razboi civil,la ordinea Moscovei ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ