Cultura și Bugetul nu au rămas în aer. Ce măsuri a hotărât primul ministru după refuzul nejustificat al președ

| 13 aug, 2014

După circul mediatic pe care Traian Băsescu l-a făcut înainte de a respinge propunerile premierului pentru ocuparea portofoliului Bugetului și a celui al Culturii, o declarație a lui Victor Ponta făcută marți readuce subiectul în atenție.

Aflat într-o vizită la Constanța, primul ministru Victor Ponta a precizat că situația va fi tranșată până la sfârșitul lunii august.  „La sfârşitul lunii august o să discut şi cu cei de la UDMR dacă fac o nouă propunere la Cultură. De asemenea, noi (PSD, n.r.) vom face o nouă propunere la Buget până la sfârşitul lunii august. Şi, de data aceasta, din fericire, domnul Băsescu nu mai poate să refuze. Mă gândesc să-i fac o surpriză plăcută”, a spus premierul Ponta, la Constanţa.

Prima observație care trebuie făcută în legătură cu această declarație este că, spre deosebire de președinte, care a speculat chestiunea nominalizărilor pentru cele două portofolii pentru a genera un nou conflict artificial, premierul se poziționează de o manieră echilibrată, ”cu legea în mână”. Fără a intra în polemică cu șeful statului, Victor Ponta îi atenționează pe președinte în mod implicit că, de această dată, nu mai poate abuza de neclaritățile Constituției și de interpretările discutabile date de CCR textului Legii Fundamentale. Fie că îi convine, fie că nu, președintele nu va mai putea să refuze cea de-a doua serie de nominalizări și va fi obligat să semneze decretele, punând astfel capăt interimatului în care se găsesc cele două ministere.

Citeşte şi: Un an de guvernare USL cu votul românilor în spate

Un alt element care merită remarcat este că, tocmai pornind de la faptul că Traian Băsescu nu mai are mijloace legale să blocheze nominalizările care îi vor fi înaintate, premierul ar fi putut în principiu ca, imediat de șeful statului a refuzat să semneze decretele de numire, să îi facă noi propuneri. Victor Ponta nu a dorit însă să grăbească procesul și să dea astfel impresia că ar acționa, având în minte doar să îi administreze o lecție unui președinte care nu pierde niciun prilej de a sabota guvernul și de a-l ataca pe premier.

Interesat fiind doar de buna guvernare, premierul și-a luat o marjă de timp pentru formularea noilor nominalizări, în încercarea evidentă de a găsi o formulă validă atât din punct de vedere profesional cât și politic pentru ocuparea celor două portofolii. Este de remarcat în acest sens că, deși este șeful PSD, premierul folosește pluralul când discută despre nominalizarea pe care formațiunea sa o va face pentru portofoliul Bugetului, semn că avem de-a face cu o decizie democratică și nu cu una de tip discreționar. Acest aspect este cât se poate de important și de benefic, asigurând viitorului ministru întregul sprijin politic al formațiunii majoritare. Cât despre propunerea pentru Cultură, și aici Victor Ponta acționează de o manieră constructivă, anunțând că decizia în privința nominalizării va fi luată în urma dialogului cu UDMR.

Citeşte şi: ROZALIA BIRO îi răspunde lui TRAIAN BĂSESCU: Nu prin vorbe, ci prin fapte se dovedeşte competenţa

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 aug, 2014
Liana
"Gandire profunda"!
Masuri guvernamentale care au la baza doar contre date presedintelui!Pueril, atitudine de elev de clase primare!!!
Uite cine vrea sa fie presedinte!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ