REDUCERE CAS. Creștere economică de 2,6%, ce facem cu ea?

| 14 aug, 2014

REDUCERE CAS. România, cu 2,6%, are în continuare una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană şi asta se datorează măsurilor bune luate de Guvernul Ponta. Cu siguranţă lucrurile puteau fi mult mai bune dacă Traian Băsescu nu frână mai multe iniţiative ale guvernului, cea mai importantă fiind reducerea CAS cu 5%.

REDUCERE CAS. Potrivit datelor Eurostat şi INS, România a înregistrat o creştere economică de 2,6% în primul semestru din 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate că ritmul de creştere economică a încetinit faţă de primul semestru din 2014, creşterea este una substanţială, România fiind peste ţări ca Italia, Franţa, Portugalia, Austria. Încetinirea ritmului de creştere este din cauza necesităţii consolidării fiscale, dar şi a lui Traian Băsescu, care s-a opus în mai multe rânduri măsurilor economice ale Guvernului, inclusiv scăderii CAS cu 5 puncte procentuale.


CITEȘTE ȘI: Elena Udrea dă din casă – Klaus Iohannis a fost la Vila Lac 3 să ceară binecuvântarea lui Băsescu

Totuşi, în pofida acestor blocaje ale Păpuşarului de la Cotroceni, merită subliniat faptul că avansul economic este solid, bazându-se pe producţia industrială cu un plus de 9,1%, dar şi pe creşterea consumului şi a exporturilor cu aproximativ 8%. Mai mult, alţi indicatori confirmă drumul bun pe care se află ţara noastră: şomajul se menţine sub media UE, s-au creat o sută de mii de locuri de muncă noi, inflaţia este scăzută. De asemenea, nu trebuie ignorat aspectul că ţara noastră are spaţiu de accelerare a creşterii economice prin spaţiul fiscal de aproape 2% din PIB, care poate fi cheltuit în ultimele 5 luni.

 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Ce au vorbit Klaus Iohannis și Traian Băsescu la telefon în 2010?

 

Probabil creşterea economică ar fi fost mult mai mare dacă Preşedintele Băsescu nu s-ar fi opus reducerii CAS din simplul motiv că este făcută de Ponta şi nu de partidul domniei sale. Din păcate, Păpuşarul de la Cotroceni continuă să facă rău acestei ţări, iar amintirile cu măsurile dure de austeritate luate de guvernele PDL sunt încă proaspete în minte românilor. De aceea este nevoie ca regimul băsist să fie eliminat total în acest an, iar ca acest lucru să fie posibil trebuie să nu lăsăm ca păpuşile preşedintelui (Iohannis, MRU, Udrea, Blaga, Videanu, Berceanu, Boc) să câştige alegerile prezidenţiale.

 

Până la urmă, important este ca această creştere economică să se vadă în viaţa de zi cu zi a românilor, iar Guvernul acţionează în acest sens: scutirea de impozit pe profitul reinvestit, acordarea schemelor de ajutor de stat de 125 milioane euro pentru industrie şi pana la 4 miliarde ron pentru IMM uri, creşterea subvenţiilor pentru agricultură cu 40% mai mult faţă de 2011. Toate aceste măsuri vor avea ca efecte crearea de noi locuri de muncă şi implicit mai mulţi bani la bugetul de stat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ