Ce înseamnă o creştere economică de 3,5% în primul semestru din 2014

| 14 aug, 2014

Creştere economică. Institutul Național de Statistică prezintă noi date despre creșterea economică a României. Întrebarea care este pe buzele tuturor este: va confirma INS continuarea creșterii?

Creştere economică. România a fost în primul trimestru liderul Europei cu creşterea economică de 3,9%, iar analiștii anticipează pentru primul semestru o creştere economică cuprinsă între 3,5% şi 4,2% față de 2013. Industria, IT-ul şi comerţul au fost principalele motoare ale economiei în T1 2014 și indicatorii macroeconomici ne încurajează să fim optimiști.

Investiţiile străine directe în România au depăşit în primele cinci luni ale anului un miliard de euro, pentru prima dată din 2010. Producţia industrială a făcut în primul semestru un salt de peste 9% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, evoluţia fiind susţinută în principal de cererea externă. Pe serie brută, creşterea producţiei industriale a fost în iunie de 10,4%.

Exporturile au ajuns în primul semestru la 25,5 mld. euro, cu 7,6% peste nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut. În luna iunie exporturile au totalizat 4,2 mld. euro, depăşind cu 5,4% valoarea din aceeaşi lună de anul trecut.

Totodată, prețurile la alimente au scăzut cu 1,88% faţă de anul trecut și cu 0,05% în iulie față de iunie, conform datelor publicate recent de INS. Comerţul cu amănuntul a adus semnale încurajatoare în primul semestru, creşterea la sfârşitul lunii iunie ajungând la 8,6% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută.

INS anunţă primele estimări privind creşterea economică din al doilea trimestru şi pe ansamblul primelor şase luni ale anului. Rămâne de văzut dacă veștile vor fi foarte bune, sau doar călduțe.

În orice caz, aceste rezultate înseamnă că reducerea CAS este sustenabilă și mediul economic se va putea dezvolta mai ușor în spre finalul anului și în 2015. O altă concluzie este că există mai mulți bani pentru investiţii și că efectele dezastrului din perioada de austeritate, 2009-2012, încep să dispară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 aug, 2014
Ferenczy Ion Traian-scriitor
da, a crescut ...de la 130 la 100
asa a zis Ponta
14 aug, 2014
cantautor
România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ