Noi măsuri de reforma în sistemul fiscal

| 06 dec, 2014

În cadrul unui plan pe termen mediu, Guvernul Ponta are în vedere aplicarea unor măsuri de reformare şi modernizare a sistemului fiscal, a căror scop final este reducerea evaziunii fiscale. Plătitorii de taxe şi impozite vor fi premiaţi lunar în urmă unei loterii fiscale online, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorităţii fiscale şi asigurarea unui schimb automat de informaţii între ANAF şi bănci sunt trei dintre măsurile avute în vedere de către Executiv şi anunţate de către ministrul Finanţelor.

 

Ioana Petrescu a declarat că ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, care atestă faptul implementarea graduală, pe o perioada de cinci ani a unor măsuri de acest tip poate conduce la o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii şapte ani. Cu alte cuvinte, vorbim despre o combatere a evaziunii fiscale în suma totală de aproximativ 14 miliarde euro. În acest sens, măsurile vor fi aplicate în timp, ajungând la un interval de până la un an şi jumătate în cazul caselor de marcat, iar perioada de tranziţie va fi mai mare pentru firmele mici şi IMM-uri şi mai scurtă pentru marile companii.

Casele de marcat dotate cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorităţii fiscale va face posibilă verificarea, în orice moment, al fiecărui agent economic, fapt ce se traduce prin reducerea evaziunii fiscale în primul rând la TVA. Mai mult decât atât, adoptarea acestui tip de măsură ajută în egală măsură şi persoanele juridice, reducându-le considerabil cheltuielile cu achiziţionarea rolelor noi şi achitarea spaţiului de depozitare a celor folosite. "România este unică ţară din Europa care a rămas să folosească case de marcat cu role de hârtie (...) Vom face această trecere în paşi, vom lasă în jur de un an şi jumătate timp, astfel încât să se treacă de la casele de marcat cu rolele de hârtie la cele cu jurnal electronic", a precizat Ioana Petrescu.

De asemenea, o altă măsură binevenită în vederea reducerii evaziunii fiscale se referă la recompensarea bunilor platnici. Astfel, plătitorii de taxe şi impozite vor fi premiaţi lunar în urmă unei loterii fiscale online, având ocazia că la extragerile lunare organizate de Loteria Română să câştige unul dintre cele 160 de premii egale puse la bătaie, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei. Practic, românii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe codul fiscal şi va există o tragere la sorţi în fiecare luna, cu premii. Această măsură şi-a dovedit eficientă în state precum Slovacia, unde funcţionează o măsură similară, iar autorităţile au arătat că loteria taxelor este un succes real şi a contribuit deja la creşterea colectării TVA şi a numărului plângerilor privind neemiterea bonurilor fiscale, şi Portugalia, unde, din luna aprilie, guvernul oferă 60 de automobile de lux pe an într-o loterie pentru cetăţenii corecţi, transformând bonurile fiscale în bilete de concurs.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ