Noua Constituţie dă naştere unor contre între BOR şi Adventiştii de Ziua a Şaptea

| 02 iul, 2013

Biserica Ortodoxă Română replică printr-un comunicat de presă cererii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea de scoatere a menţionării exclusive în "noua Constituţie" a BOR şi a Casei Regale în constiturea şi modernizarea statului român.

"Prin evidenţierea distinctă, dar nu exclusivă, a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române în constituirea şi modernizarea statului român se recunoaşte adevărul că primul dintre cultele din România, cel mai vechi, mai numeros şi mai extins geografic, a avut o contribuţie majoră în constituirea şi modernizarea statului român", se spune într-un comunicat de presă emis de Patriarhia Română. Acesta este răspunsul dat de BOR poziţiei Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea care respinge trecerea exclusivă a Bisericii Ortodoxe, alături de Casa Regală,  în articolul privind meritele privind constituirea şi modernizarea statului român în noua Constituţie.

"Ne aşteptăm ca modificările constituţionale să nu forţeze istoria reală şi să nu ofere recunoastere doar a unui anumit cult recunoscut de statul român, în timo ce alte 17 culte sunt trecute la categoria <>. Ne aşteptăm ca noua Constituţie să se adreseze tuturor românilor în mod egal, fără discriminare, şi reflectând condiţii religioase, politice, economico-sociale, etnice şi instituţionale moderne şi actuale", susţin reprezentanţii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.

"Cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în faţa legii, dar în context istoric primul dintre ele a avut o contribuţie spirituală şi materială majoră sau distinctă în constituirea şi modernizarea statului român prin contribuţia lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independenţă (1877) şi Unirea cea Mare (1918). Dacă Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părţile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), despre Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea se poate spune că a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea", susţin oficialii BOR.

"Deoarece Biserica Ortodoxă Română se distinge net de celelalte culte ca extindere în timp, spaţiu şi număr de membri (principiul distincţiei contribuţiei aduse în istorie), în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat prin hotărâre de Guvern, se menţionează specificul ei de Biserică naţională şi majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiţiei, numărului de credincioşi şi contribuţiei sale deosebite la viaţa şi cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc (...) În concluzie, articolul propus în preambulul Constituţiei României privind rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român respectă atât principiul egalităţii cultelor, cât şi principiul contribuţiei istorice distincte al unuia dintre aceste culte", se mai spune în comunicatul BOR.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ