Valeriu Zgonea: Parlamentul va reexamina legea privind împrumutul acordat Moldovei pentru a putea fi promulgată

| 26 ian, 08:37

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, efectuează marţi o vizită la Bucureşti, el fiind primit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul său român, Dacian Cioloş.

UPDATE Zgonea: Parlamentul va reexamina legea privind împrumutul acordat R Moldova pentru a putea fi promulgată

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat marţi că Parlamentul va reexamina legea privind acordarea sprijinului financiar rambursabil de 150 milioane de euro către Republica Moldova, astfel încât aceasta să poată fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.


"Din perspectiva Parlamentului României noi avem acest document cadru, angajament între cele două Guverne, o sumă de 150 de milioane de euro. El a fost retrimis de către preşedinte (Parlamentului - n.r.) (...). Toate grupurile politice parlamentare, dar în special PSD şi PNL suntem în acest moment canalizaţi să putem să îl livrăm înapoi în haina constituţională cerută de către preşedinte pentru a fi promulgat. Aveţi sprijinul Parlamentului atât timp cât proiectul de reformă pe care l-aţi propus Parlamentului Republicii Moldova se înscrie în angajamentul pe care l-aţi avut cu UE şi cu România atunci când noi am decis să vă dăm acest împrumut", a declarat Zgonea, la întâlnirea cu premierul moldovean Pavel Filip.

 

UPDATE Gorghiu şi Blaga se întâlnesc marţi seara cu premierul Republicii Moldova

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga se vor întâlni marţi cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip. 

Alina Gorghiu a precizat că marţi a avut o întrevedere cu Maia Sandu, lider al platformei 'Un PAS pentru Moldova'. 

"Este o întâlnire în care s-a discutat despre situaţia din Republica Moldova, nevoia de normalizare a scenei social-politice de acolo, nevoia reluării dialogului cu cei care protestează şi despre cât de important este pentru România să susţină parcursul proeuropean al acestei ţări, motiv pentru care şi eu şi dl copreşedinte Blaga vom avea diseară o întâlnire cu premierul Republicii Moldova şi cu o parte din Cabinetul moldovean", a spus Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

 

 

UPDATE Pavel Filip: Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând să simtă România aproape

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, aflat marţi, la Bucureşti, în prima sa vizită de la preluarea mandatului, a afirmat că ţara sa are nevoie mai mult ca oricând să simtă România aproape. 

"Încântat să am prima vizită aici, în România, atât ca element simbolic, pentru că România a fost mereu alături de Republica Moldova şi mai ales în situaţii de criză, dar şi ca element pragmatic. Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând să simtă România aproape", a declarat marţi Pavel Filip, la întâlnirea cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

El a arătat că noul Guvern la Chişinău s-a instalat, cu câteva zile în urmă, "într-o tensiune enormă din partea opoziţiei socialiste".

 

UPDATE Pavel Filip: Sunt omul responsabilităţii, cu domnul Plahotniuc doar suntem colegi de partid

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marţi că este "omul responsabilităţii" şi că printre principalele priorităţi ale Guvernului său se numără adoptarea strategiei de reformă în justiţie şi de luptă împotriva corupţiei. 

"Sunt omul responsabilităţii. Cu domnul Plahotniuc (Vlad Plahotniuc - n.r.) doar suntem colegi de partid. Sunt un om raţional şi, atunci când am acceptat să îmi asum această funcţie, împreună cu colegii mei din Cabinetul de Miniştri am fost conştienţi de criza financiară şi politică din Republica Moldova şi atunci mi-am dat seama foarte bine că, dacă nu mergem pe calea reformelor, dar nu doar declarativ, astfel încât aceste reforme să fie resimţite în Chişinău, de cetăţenii Republicii Moldova dar şi de partenerii noştri externi, această clasă politică nu mai are vreo şansă", a afirmat Filip, la Palatul Victoria.

 

UPDATE Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis marţi premierului moldovean Pavel Filip că România este alături de Republica Moldova şi sprijină parcursul european al acestei ţări.


"România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european şi am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări", a afirmat Klaus Iohannis, la începutul întrevederii cu Pavel Filip, la Palatul Cotroceni. 

Şeful statului a arătat că noul Guvern de la Chişinău a preluat un mandat greu, însă a subliniat că acesta poate fi şi frumos. 

"Dvs dle prim-ministru şi dvs viceprim-miniştri, miniştri aţi preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie şi foarte frumos. Aveţi o mare şansă ca prin reforme ferme şi duse până la capăt să redaţi Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară şi în definitiv să redaţi cetăţenilor Moldovei sentimentul de siguranţă şi că există un guvern care se ocupă de problemele Moldovei şi ale moldovenilor", a spus Iohannis.


UPDATE Pavel Filip: Executivul de la Chişinău doreşte să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat, marţi, că Executivul de la Chişinău doreşte să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, afirmând că agenda de reforme prevăzute în acordul de asociere cu UE este prioritară.

"Vreau să vă spun cu toată certitudinea că acest Guvern este determinat să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, calificativ de fapt compromis într-o anumită măsură de clasa politică de la Chişinău. Agenda de reforme prevăzute de acordul de asociere cu UE şi relansarea cooperării cu parteneri externi de dezvoltare constituie o prioritate pentru Cabinetul de miniştri şi vom acţiona în aşa mod încât calificativul proeuropean să revină în albia normalităţii", a afirmat Pavel Filip, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloş.

 

UPDATE Dacian Cioloş: România va acorda un ajutor de urgenţă cetăţenilor din Republica Moldova

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că Executivul de la Bucureşti va transmite prima tranşă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chişinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autorităţile române până la sfârşitul acestei săptămâni.

“Am decis să acordăm un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii din Republica Moldova, pentru a ieşi din iarnă. Analizăm cum putem veni cu un sprijin de produse de primă necesitate. Este un sprijin adresat celor mai nevoiaşi cetăţeni din Republica Moldova. De asemenea, avem în vedere acel credit rambursabil. Înainte de a livra prima tranşă, i-am declarat premierului că aşteptăm să vedem semne de reformă. Şi i-am spus (premierului moldovean - n.r.) că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă. Totodată, România doreşte să îşi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a menţionat că prima tranşă a ajutorului rambursabil este de 60 de milioane de euro şi că un alt element de care depinde acordarea acestor bani este ratificarea Memorandumului de împrumut de către Parlamentul României şi promulgarea acestuia de preşedintele Iohannis.

UPDATE: Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a sosit la Palatul Victoria unde are o întrevedere cu omologul său român, Dacian Cioloș.

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, întâlnirea Iohannis - Filip va avea loc la ora 12,00. 

Conform unui comunicat al Guvernului moldovean, vizita a fost convenită în urma unei discuţii telefonice purtate de cei doi premieri, iar pe agenda întrevederii se vor afla chestiuni actuale ce privesc relaţiile bilaterale, precum şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. 

Cei doi premieri vor discuta şi despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 ian, 14:56
Simona
Cautam colaboratori
Cautam URGENT dezvoltatori afacere online pentru PUBLICARE ANUNTURI
Ce oferim:
-instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin email
-scrisoare de recomandare
-posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate (part-time/full time)
-contract legal de comision
-plata se calculeaza in functie de implicare si realizari.
Cerinte:
-cunostinte minime PC;
-timp la dispozitie 2-3 ore pe zi
-calculator si conexiune internet;
-seriozitate, abilitate, rabdare si persevrenta.
Nu este necesara experienta.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa de e-mail: [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!
In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati!
Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24ore.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ