Nu ştiai asta! Un român a inventat aparatul care produce curent electric fără întrerupere

| 19 mai, 2014

În biroul directoarei Muzeului Naţional Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucureşti există o invenţie care poate produce curent electric şi care, după 70 de ani, încă mai funcţionează. Este vorba despre un per­petuum mobile care, fără nici o altă intervenţie ex­ter­nă, generează energie la nesfârşit.

Inventatorul pilei, Nicolae Vasilescu Cârpan, a început lucrul la acest proiect înainte de Primul Război Mondial şi, în final, a reuşit să construiască dispozitivul. Marele mister al invenţiei sale este că funcţionează în con­ti­nuare şi astăzi, o enigmă pe care oamenii de ştiinţă nu au reu­şit încă să o explice.

De-a lungul timpului, mulţi cer­ce­tători au încercat să construiască dispozitive care ar putea produce energie la nesfârşit, dar în cele din urmă, conceptul a ajuns să fie con­siderat o utopie şi a fost abandonat. Chiar mai mult decât atât, cei care căutau în conti­nuare soluţii la această problemă erau con­sideraţi nebuni şi marginalizaţi, scrie formula-as.ro.

În fizică, pila electrică este practic stră­moşul bateriei, în ceea ce priveşte gene­ra­toarele electrice. În mod normal, aceste pile electrice nu rezistă mai mult de 10 ani, şi asta doar în cazurile în care sunt extrem de performante. Ei bine, pila Karpen (bote­zată aşa după numele de familie al inven­ta­torului) a funcţionat timp de 70 de ani şi încă ge­nerează curent.

Cele mai re­cente măsură­tori care s-au făcut la bornele ei arătau o va­loare a tensiunii care era egală cu cea cal­culată în 1922 de către Cârpan în­suşi. Inven­ţia a fost pre­zen­tată în cadrul unor comu­nicări ştiinţifice la Bo­logna, Paris şi Bucu­reşti, dar principiul funcţionării ei nu a putut fi explicat de oa­menii de ştiinţă.

De altfel, numai un cerc restrâns de specialişti din domeniu ştiu despre existenţa pilei Kar­pen, lucru care nu ajută la eluci­darea mis­te­rului. Şi mai interesant este faptul că pila Karpen nu este singura de acest fel. Alte pile similare, ce datează de mai mult de două milenii, sunt cu­nos­cu­te sub denu­mirea de "Pilele din Bag­dad". Este vor­ba de nişte dispozitive ce puteau trans­forma în ener­gie elec­trică energia re­zul­tată dintr-o reacţie chi­mică, gene­rând elec­troni şi asigu­rând circulaţia acestora într-un anume sens.

Tag-uri: pila Karpen
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ