Nume grele în Dosarul Realitatea. Ce-i uneşte pe Vîntu, Schwartzenberg şi Guşă

| 07 aug, 2013

România TV prezintă dosarul în care procurorii anchetează fraude de proporţii generate de cunoscuţi oameni de afaceri autohtoni privind tranzacţii repetate ale unui post de televiziune aflat acum în faliment. Dosarul arată o încrengătură incrediblă de ilegalităţi săvârşite cu ajutorul unor cunoscuţi politicieni.

Totul începe odată cu decizia lui Sorin Vîntu de a vinde televiziunea după alegerile din 2009, cînd a mizat greşit pe Mircea Geoană, sperând că astfel va scăpa de procesele penale deschise, susţinea el, din ordinul lui Traian Băsescu, informează România TV. Cumpărătorul, Elan Schwartzenberg fusese bine ales, era prieten cu şeful Fiscului, Sorin Blejnar, prin care fusese introdus la cel mai înalt nivel politc, la premierul Boc si la ministrul Elena Udrea. Elan cumpărase cu câteva milioane de euro avans şi diferenţa de plată în decurs de un an o firmă off shore cipriotă care controla compania Realitatea Media, crezând sincer că va deveni şi proprietar al postului tv.

Din nefericire, el a picat în plasa abilului Vîntu, care l-a convins să bage rapid firma în insolvenţă, pentru a fi la adăpost de plata unor datorii uriaşe, de zeci de milioane de euro. Odată intrată în insolvenţă, Vîntu face o mutare genială. Negociază cu bunul său prieten Cozmin Guşă, fost şef de campanie al lui Geoană, să îi vîndă compania Petromservice, aratîndu-i că firma este cel mai important creditor al Realităţii Media, deci va controla practic compania pe durata insolvenţei. Practic, Vîntu a vândut o televiziune de două ori, lăsându-i pe cei doi să se bată ca berbecii în justiţie pe Realitatea TV. Meciul Elan-Guşă continuă şi astăzi, fiecare dintre cei doi uzând de toată gama metodelor penale pentru a dovedi că este principalul creditor al societăţii.

Surpriza procurorilor care anchetează traseul penal al Realităţii TV, prin care Vîntu a drenat banii din firma Petromservice către buzunarele proprii, a fost uriaşă când au verificat provenienţa banilor platiţi de Elan Scwartzenberg lui SOV. Sunt indicii serioase că banii ar proveni din operaţiuni de evaziune fiscală coordonate de omul lui Blejnar, Codruţ Marta, care ar fi acordat un împrumut prietenului său de la Monaco. În apropierea scadenţei împrumutului, Marta a dispărut după o întâlnire misterioasă cu amicul Elan.

O altă constatare a procurorilor este legată de modul în care Cozmin Guşă a majorat creanţele firmei Petromservice, cumpărată de la Vîntu, pentru a deveni creditorul numărul unu al televiziunii. Este vorba de falsuri grosolane privind împrumuturi si supraevaluari ale unor echipamente vechi făcute cu complicitatea unui judecător urmărit acum de DNA. Guşă a mizat pe faptul că îi acordă expunere media lui Crin Antonescu, al cărui partid a girat Ministerul Justiţiei, astfel încât va fi apărat de acesta. Acum, odată cu ancheta DNA care ia proporţii, Guşă a încercat cu disperare ori să mute emisia postului pe o altă licenţă, Realitatea plus, pe care a pierdut-o însă în instanţă, ori să găsească un potenţial investitor, fapt imposibil.

Vîntu este deja trimis în judecată, Elan a fugit din România, iar Guşă s-a refugiat strategic la Oradea, lîngă graniţă, odată cu avansarea anchetei DNA. Toţi trei sunt legaţi de firul roşu al unor infracţiuni economice de zeci de milioane de euro, pentru care codul penal prevede ani grei de închisoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ