O planetă imensă, de mii de ori mai mare ca Pământul, a fost descoperită de cercetători

| 08 oct, 2013

O lume gigantică, de 2.500 de ori mai mare ca Pământul, a fost descoperită de o echipă internaţională de astronomi.

Planeta este de circa opt ori mai mare decât Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Astronomii cred că orbitează o stea aflată la 25.000 de ani lumină faţă de noi, denumită MOA-2011-BLG-322, care are doar o treime din masa soarelui nostru, potrivit RomâniaTv.net.

Planeta a fost descoperită printr-o tehnică cunoscută drept "microlensing". Aceasta foloseşte teoria relativităţii generale a lui Einstein, care sugerează că prezența de masă și energie conduce la "curbura" spațiului şi timpului, și că această curbură influențează traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, în urma forțelor gravitaționale.

Einstein credea că deşi Pământul pare a fi atras de Soare, de fapt forma spaţiului şi a timpului din jurul stelei schimbă felul în care se mişcă Terra.

Tehnica microlensing măsoară, astfel, felul în care este intensificată lumina unei stele îndepărtate din cauza câmpului gravitaţional al altei stele mai apropiate.

Potrivit teoriei lui Einstein, acest lucru este cauzat de curbarea spaţiului şi timpului înconjurător, făcând steaua îndepărtată mai vizibilă de pe Pământ.

Strălucirea lui MOA-2011-BLG-322 a fost văzută în 2011 de astronomi din Japonia, Noua Zeelandă, Polonia şi Israel. Experţii spun că steaua ar fi de tipul M, cel mai întâlnit în spaţiu.

Planeta s-ar afla faţă de steaua sa la o distanţă de patru ori mai mare decât cea dintre Pământ şi Soare.

Cercetarea sugerează că dacă o planetă atât de masivă poate exista la o distanţă aşa de mare faţă de steaua sa, teoriile actuale ale formării planetelor ar putea fi incorecte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 oct, 2013
Dragosenie
Marematica asta !!!
Lamuritima si pe mine. Jupiter e mai mare ca pamantul cam de 1.300 de ori., asta e sigur.
Aritcolul zice "O lume gigantică, de 2.500 de ori mai mare ca Pământul, si Planeta este de circa opt ori mai mare decât Jupiter "

Ar iesi cam de 2 ori jupiter
08 oct, 2013
gicu
Hotarati-va. Ori e planeta , ori e stea. Sau pentru un ziarist e totuna.
08 oct, 2013
Cobzaru Mihai
Astronomie
Ca simplu pămîntean, apreciez că:
- In intregul univers, inclusiv pe planeta noastră globul pămîntesc, totul este numai "energie" intr-o nebuloasă mişcare ondulatorie, iar ceace noi percepem ca fiind planete, stele, soare, etc. din întregul univers , iar de pe pămîntul nostru , inclusiv scoarţa terestră, plantele, vietăţile, lumina, întunericul, indivizii ca oameni, organele omeneşti, creierul, ect., substanţele, moleculele, electronii, ptotonii, ect. sunt stări momentane ale nebuloasei energii, iar cunoştinţele din orice domeniu universal, de chimie, astronomie, biologie, artă, literatură, sau istorie, etc. sunt numai stări pe moment al nebuloasei energii, permanent intr-o veşnică evoluţie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ