O victorie importantă pentru români - Laszlo Tokes a predat medalia "Steaua României"

| 17 dec, 2013

Declarația dată de europarlamentarul Tokes este considerată de majoritatea clasei politice o jignire la adresa valorilor și principiilor românești, iar acțiunile întreprinse de Laszlo Tokes se consideră că aduc atingerea intereselor minorităților maghiare din România.

Declarațiile antiromânești din vară ale vicepreședintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, au provocat reacții puternice atât din partea societății civile din România, cât și din partea clasei politice. Ca reacție, convocarea de către majoritatea USL a Consiliului Ordinului Național „Steaua României“ a însemnat realizarea unui front comun pentru susținerea unității și solidarității la nivelul societății românești.

În data de 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Victor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională“, astfel încât sa ofere protectorat Transilvaniei, dând ca exemplu acțiunile Austriei în cazul Tirolului de Sud.

Declarația dată de europarlamentarul Tokes este considerată de majoritatea clasei politice o jignire la adresa valorilor și principiilor românești, iar acțiunile întreprinse de Laszlo Tokes se consideră că aduc atingerea intereselor minorităților maghiare din România.

Drept urmare, convocarea Ordinului Național „Steaua României“ la Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare al Ordinului a avut ca scop luarea deciziei de retragerea a decorației acordată lui Laszlo Tockes în urma evenimentelor din Timișoara, 1989. Astfel, pentru retragerea decorației în conformitate cu prevederile legislative faptele întreprinse de europarlamentar au fost analizate și s-a ajuns la concluzia că sunt dezonorante pentru statul român.

Din Consiliul de Onoare care a tranșat problema fac parte deținători ai ordinului cu grade diferite: academicianul Ionel Haiduc - în grad de Mare Cruce (președinte), generalul Constantin Degeratu - în grad de Mare Cruce, Serban Brădișteanu - în grad de Mare Ofiter, Costin Georgescu - în grad de Mare Ofiter, Mircea Geoană - în grad de Comandor, Gabriela Firea - în grad de ofițer și Ecaterina Andronescu - în grad de cavaler.

Conform legii nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, Ordinul „Steaua României“, cel mai înalt ordin național românesc, se acordă pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare, aduse statului și poporului român, iar în ceea ce privește cazul Laszlo Tokes distincția a fost acordată de președintele Traian Băsescu la ceva vreme după alegerile prezidențiale din 2009.

Motivația pentru care Laszlo Tokes a fost decorat este una simplă. Președintele Traian Băsescu a declarat în 2010 că este recunoscător pentru sprijinul primit în alegeri de minoritatea maghiară și pentru acțiunile întreprinse de Laszlo Tokes. Cei doi buni prieteni au ajuns astfel la o înțelegere „discretă” pentru a face „trafic de medalii” cu scopul de a recompensa sprijinul electoral.

Așadar, ținând cont de această realitate urâtă, care aruncă o umbră întunecată asupra calității celei mai înalte distincții din România, Consiliul National s-a întrunit – în mare parte datorită solicitărilor aduse de vicepreședintele PSD, Corina Crețu, membru al Ordinului Național „Steaua României”. Retragerea în mod public a decorației lui Laszlo Tokes a necesitat mai multe întâlniri ale Consiliului Național, deoarece Tokes nu a avut tăria de caracter pentru a fi prezent la întruniri.

Consiliului de Onoare al Ordinului Național„ Steaua României“, prin organizarea celei de-a patra întruniri, a decis retragerea distincției acordate lui Laszlo Tokes, cu cinci voturi „pentru“ și o abținere, pe baza unor fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României.

Distincția oferită europarlamentarului a dus și la o reacție din partea societății civile, care a cerut Președintelui Traian Băsescu retragerea decorațiilor acordate „extremiștilor maghiari din România”, făcându-se trimitere atât la poziția europarlamentarului în favoarea protectoratului Ungariei, cât și la prietenia dintre premierul ungar și seful statului român.

Așadar, la 24 de ani de la debutul revoluției din Timișoara, care a pornit flacăra respingerii regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu, poporul român a reușit din nou să combată o viziune extremistă și să-și protejeze spiritul unitar prin protejarea demnității naționale. Retragerea „Stelei României” lui Laszlo Tokes reprezintă un mesaj foarte puternic de solidaritate și de forță – România trebuie respectată de toți cei care aleg să trăiască sau să activeze pe teritoriul ei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ