Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua României' a decis retragerea distincţiei acordate lui Tokes

| 20 noi, 2013

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României' a decis miercuri, cu cinci voturi 'pentru' şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

'Consiliul de onoare a votat propunerea de retragere a ordinului 'Steaua României'. Au fost şase prezenţi (membri ai Consiliul - n.r.), un absent. Votul a fost: cinci 'pentru' şi o abţinere. Motivarea acestei hotărâri va fi redactată şi dată publicităţii în timp util', a declarat academicianul Ionel Haiduc, preşedinte al Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României'. Urmează ca propunerea de retragere să fie înaintată preşedintelui Traian Băsescu.

Cât priveşte faptul că avocatul lui Tokes a afirmat că va ataca decizia, pentru că europarlamentarului nu i-a fost respectat dreptul la apărare, Haiduc a precizat că este dreptul lui.

'Domnul Tokes a refuzat să vorbească şi să dialogheze cu Consiliul. A pretins ca avocatul să-l reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului. Aici nu era vorba de un proces juridic în care să fii reprezentat, membrul Ordinului trebuia să participe la un dialog cu colegii săi', a adăugat academicianul.

El a subliniat că decizia finală este a preşedintelui României, şeful statului fiind cel care poate aproba sau nu retragerea distincţiei, prin decret.

La rândul său, Mircea Geoană, membru al Consiliului, a arătat că singurul care are calitatea să retragă distincţia acordată lui Tokes este preşedintele ţării, propunerea Consiliului fiind consultativă. 

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României' s-a întrunit miercuri, de la ora 16,00, pentru a lua o decizie în legătură cu cererea de retragere a acestei distincţii europarlamentarului Laszlo Tokes, după trei amânări.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a participat miercuri la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României', dorind să fie asistat de avocatul lui, fapt acceptat de membrii Consiliului doar dacă acesta nu va lua cuvântul.

Tokes a afirmat că nu a fost de acord ca avocatul său să nu ia cuvântul, motiv pentru care au plecat amândoi de la şedinţa Consiliului.

'Deja nu îmi pasă nici să rămân decorat, nici să îmi fie retrasă decoraţia, deja sunt deziluzionat că nu pentru asta am luptat, ca după 24 de ani de la căderea comunismului să fiu tras la răspundere pentru nişte pretexte şi afirmaţii care nu intră în competenţa dânşilor, ci reprezintă libertatea mea de expresie', a răspuns Tokes, întrebat ce va face în cazul în care se va decide retragerea decoraţiei.

Din Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua României' fac parte deţinători ai acestui ordin, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc - în grad de Mare Cruce (preşedinte), g-ral Constantin Degeratu - în grad de Mare Cruce, Şerban Brădişteanu - în grad de Mare Ofiţer, Costin Georgescu - în grad de Mare Ofiţer, Mircea Geoană - în grad de Comandor, Gabriela Firea - în grad de ofiţer şi Ecaterina Andronescu - în grad de cavaler.

La sfârşitul lunii august, vicepreşedintele PSD Corina Creţu, care deţine Ordinul Naţional 'Steaua României', a solicitat în mod public retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisă Consiliului de Onoare al Ordinului.
La scurt timp, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că lideri ai PSD şi UNPR deţinători ai Ordinului 'Steaua României' solicită retragerea decoraţiei lui Tokes. Solicitarea a fost făcută ca urmare a unor declaraţii făcute de Tokes în luna iulie, la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad. La începutul lunii septembrie, preşedintele Traian Băsescu declara că în cazul în care Consiliul de Onoare al Ordinului ''Steaua României'' cere ridicarea decoraţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, atunci va emite decretul.

În decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

Potrivit decretului semnat de şeful statului la acea dată, conferirea decoraţiei s-a făcut ''cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste''.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ