O zi de ÎNCHISOARE pentru FUNCŢIONARII publici

| 25 mai, 18:01

O zi după gratii este ultima inovaţie a vastei campanii anticorupţie desfăşurate de guvernul chinez, care a decis să-şi oblige funcţionarii să viziteze închisorile pentru a vedea cum ar putea arăta viaţa lor dacă vor comite ilegalităţi, transmite agenţia EFE.

Comisia Centrală de Inspecţie şi Disciplină, organismul anticorupţie al Partidului Comunist Chinez, a început să organizeze vizite în închisori pentru înalţii funcţionari şi soţiile sau soţii lor, care pot astfel să se întâlnească şi să discute cu foşti colegi ajunşi acolo după ce au fost condamnaţi pentru corupţie.

Potrivit unui anunţ oficial, obiectivul demersului este ca funcţionarii publici 'să fie conştienţi' de consecinţele faptelor de corupţie şi 'să-şi exercite atribuţiile corect şi să fie receptivi la supravegherea Partidului'.

Angajaţi din mai multe ministere au fost duşi în ultimele luni de autorităţile anticorupţie în astfel de vizite, fiind pregătite şi vizite separate pentru soţiile sau soţii lor, astfel încât implicaţiile corupţiei să devină o temă de discuţie în familie.

'Funcţionarii şi soţiile lor sunt impresionaţi când văd cât de oribil este să-ţi pierzi libertatea şi prestigiul personal, dar cred că impactul cel mai puternic este resimţit mai mult de către cei tineri', declară agenţiei EFE un funcţionar care a participat la o astfel de vizită. În schimb, o altă angajată a statului chinez, în vârstă de numai 25 de ani, afirmă că aceste vizite funcţionează ca modalitate de atenţionare, dar ele sunt mai mult 'un fel de spectacol', în opinia ei 'folosirea unui asemenea procedeu radical fiind inutilă'.

Citeşte şi: RĂZVAN şi DANI, la un pas de închisoare! CE au făcut prezentatorii...

'Corupţia nu trebuie doar pedepsită, prevenirea ei este mai importantă', scrie în ediţia sa de luni Cotidianul Poporului, una dintre publicaţiile Partidului Comunist Chinez, care cere totodată mai multă fermitate pentru a elimina acest flagel de la rădăcină.

Lupta împotriva corupţiei a devenit principalul obiectiv al preşedintelui Xi Jinping, care a lansat în anul 2013, când a preluat puterea, o campanie intitulată 'Să luptăm împotriva tigrilor şi muştelor', aluzie la ideea că această campanie îi vizează pe toţi cei bănuiţi de fapte de corupţie, indiferent de poziţia sau influenţa lor în partid.

Numai anul trecut au fost judecaţi pentru fapte de corupţie peste 4.000 de funcţionari chinezi, mulţi ajungând în spatele gratiilor. Printre cei aduşi în faţa instanţei se găsesc şi nume sonore din politica chineză, precum fostul ministru al securităţii Zu Yongkang, al cărui proces este în desfăşurare, sau fostul număr doi al Forţelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat în urmă cu două luni.

Guvernul de la Beijing a creat şi linii telefonice speciale, pe care cetăţenii le pot folosi pentru a denunţa cazuri de corupţie, scrie agerpres.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ