Obiectivul lui Victor Ponta: renașterea industriei naționale

| 13 oct, 2014

o industrie funcțională înseamnă mult mai mult, fiind vorba în primul rând despre a avea la nivel macroeconomic o creștere sănătoasă, bazată pe producție și inovație. Așa cum demonstrează cazul Germaniei, o astfel de creștere este mai robustă într-o perioadă de criză decât alte modele.

Sâmbătă, premierul Victor Ponta a efectuat o vizită la uzina Dacia de la Mioveni, ocazie cu care a anuțat că segementul dintre Pitești și Sibiu va fi trecut în Programul Operațional de Transport ca autostradă, eliminând astfel speculațiile apărute în presă în acest sens. După acest anunț, premierul României a făcut și o serie de declarații legate de ce va însemna decizia pentru Dacia, una din cele mai mari companii din țara noastră, apreciind că: „Acest lucru va fi un element important, cred şi sper, în decizia companiei Renault de a continuă să investească în Dacia, crescând în acest fel competitivitatea uzinei de aici şi a produselor de aici, având o reducere a taxelor privind forţă de muncă, având un mediu investiţional şi fiscal competitiv şi având şi o infrastructură care să ajute această dezvoltare”.

Departe însă de a reprezenta o serie de afirmații făcute într-un anumit context electoral, declarația premierului despre rolul statului în dezvoltarea economiei este reprezentativă pentru modul în care actualul guvern s-a preocupat de industria românească și de dezvoltarea sa. Această viziune este de asemenea conținută și în programul prezidențial al premierului, unde se afirmă clar că: „trebuie să trecem rapid de la stadiul de dezvoltare bazat pe eficiență către stadiul de dezvoltare bazat pe inovaţie. […] Marile proiecte de continuare a investiţiilor în infrastructură, de stimulare a agriculturii, de realizare de autostrăzi, de protecţie a mediului şi de exploatare responsabilă a resurselor naturale, de asigurare a independenţei energetice, de modernizare a administraţiei şi de atragere a unor oameni valoroşi în sistemele publice de educaţie şi sănătate nu pot fi garantate decât de un preşedinte util care înţelege să construiască împreună cu un Guvern sprijinit pe o majoritate parlamentară solidă.”

Ca și în declarația făcută sâmbătă la Mioveni, faptul că vorbim despre o viziune bazată pe ideea că industria nu reprezintă un sistem separat și că ea se sprijină pe mai multe componente sociale și economice demonstrează tocmai atenția la detalii din programul premierului. Împreună, toate aceste elemente sunt de natură să asigure atât resurse umană cât și contextul economic care să permită accelerarea vitezei de dezvolatare a industriei românești, care are șansă să devină una din cele mai importante din Europa.

De câștigat din toată această dinamică vor avea atât companiile și bugetul statului cât, mai ales, românii. În fond, activitățile industriale implică pe lângă valoarea lor adăugată și locuri de muncă care se traduc în bunăstarea comunităților din jurul unei mari întreprinderi. Mioveniul este în acest sens unul din cele mai bune exemple, orașul din Argeș având una din cele mai bune calități a vieții din România.

Însă, o industrie funcțională înseamnă mult mai mult, fiind vorba în primul rând despre a avea la nivel macroeconomic o creștere sănătoasă, bazată pe producție și inovație. Așa cum demonstrează cazul Germaniei, o astfel de creștere este mai robustă într-o perioadă de criză decât alte modele.

Industria românescă a înregistrat în ultimii ani record după record, devenind sectorul de bază în ceea ce privește creșterea economică a României. Astfel, este important ca acest trend să se contiue și faptul că programul prezidential al premierului Victor Ponta pune accentul pe nevoia ca principalele instituții ale statului să lucreze împreună în această direcție reprezintă un plus pentru perspectivele industriei românești.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 oct, 2014
dorinteodor
industria nationala.....
pai avem o industrie cit se poate de respectabila, facem masini de succes la pitesti, facem masini la o alta fabrica la craiova, avem fabrica de componente auto de virf la cugir si sebes, avem fabrici de virf de anvelope auto, avem fabrica de aluminiu si multe, multe altele, toate "romanesti"....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ