Joseph Stiglitz confirmă că viziunea economică a lui Victor Ponta, bazată pe creștere, este corectă

| 13 oct, 2014

Luni vor fi anunțați laureații premiului Nobel pentru Economie, premiu care în ultimii ani a prilejuit dezbateri aprinse. În fond, economia globală încă se află în siajul crizei din 2008 și soluțiile economice clasice par a fi fără rezultate după mai bine de șase ani.

În acest context, fostul laureat al Nobelului pentru Economie, Joseph Stiglitz, a fost invitat în urmă cu câteva zile de postul american CNBC să vorbească despre starea economiei globale și mai ales despre ce se întâmplă în SUA și în Europa. Fost Economist Șef al Băncii Mondiale, Stiglitz a devenit în ultimii ani preocupat de politicile anti-criză adoptate de diverse state din lume și de impactul social al acestora. De altfel, el continuă o lungă tradiție, începută de John Maynard Keynes, a dezvoltării unor teorii economice ce au demonstrat că una din cauzele oricărei crize este adâncirea inegalităților existente în societate.

În interviul pentru CNBC, Stiglitz a apreciat în primul rând că în eventualitatea în care Europa ar intra în recesiune cel mai probabil aceasta va fi una relativ minoră. Însă pericolul cel mai mare ar fi reprezentat de o stagnare persistentă ce ar putea pune Piața Comună în pericol pentru un deceniu pierdut. Această dinamică este deosebit de periculoasă, după cum a demonstrat cazul Japoniei, care începând cu anii ’80 a înregistrat până la jumătatea anilor 2000 creșteri economice sub nivelul optim, generând o situație în care economia stagna în realitate. Discutând despre ce se întâmplă în Europa din prezent, Stiglitz a ținut să afirme că „pentru mine, problema nu este că ţările din zona euro înregistrează o creştere foarte mică sau chiar una negativă, problema reală este că nu sunt unde ar trebui să fie”.

În plus, el susţine că austeritatea este remediul greşit pentru repararea economiilor europene, criticând în termeni duri politica UE: „Liderii europeni au supraestimat în mod constant starea economiei. Din păcate, liderii europeni, în special Germania, nu par să recunoască faptul că austeritatea este unul din motivele pentru care Europa are performanţe atât de slabe”.

Departe de a reprezenta un discurs ce nu are nimic de a face cu situația din țara noastră, aprecierile fostului consilier economic al președintelui Clinton sunt importante și în contextul electoral din România. Deși președintele țării nu are un rol direct în elaborarea politicilor economice, viziunea acestuia a fost în repetate rânduri importantă, mai ales în cazurile în care Guvernul era de aceeași culoare politică cu el. Să nu uităm că măsurile de austeritate luate în 2010 au fost decise în primul rând la Cotroceni de președintele Traian Băsescu și doar implementate de premierul Emil Boc.

De fapt, austeritatea dură la care au fost obligații atunci românii reprezintă unul din subiectele centrale ale actualei campanii, în care principalii candidați ai dreptei, în frunte cu Klaus Iohannis, au apreciat în repetate rânduri că deciziile luate atunci au fost unele corecte. Pe de altă parte, Victor Ponta a avut și are o altfel de viziune, mai apropiată de ce susține Stiglitz, anume aceea că în vreme de criză statul trebuie să spriine într-o manieră inteligentă creșterea economică, nu să fie preocupat doar de a echilibra contabil bugetul.

În acest moment, economia românească are nevoie de continuarea unor politici ale căror efecte pozitive se văd deja. Din acest punct de vedere, o victorie a dreptei ar ridica multe probleme, din moment ce ar permite reîntoarcerea, chiar și parțială, la o serie de politici ce și-au dovedit deja incapacitea de  a ne scoate din criză, lucru remarcat și de Joseph Stiglitz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 oct, 2014
MuoeIbiective
Pff
Singurul fel in care numele lui Ponta poate fi asociat cu cuvantul Nobel. Mutivi-ar familiile de socialisti! Sanatate si numai bine!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ