A apărut o nouă teorie legată de originea apei pe Terra

| 28 aug, 22:07

Felul în care apa a apărut pe planeta noastră reprezintă obiectul unei dezbateri ştiinţifice îndelungate, iar o nouă teorie indică faptul că Terra ar fi fost, încă de la origini, bogată în apă, datorită existenţei ei în rocile care au alcătuit-o.

Specialista în cosmochimie Laurette Piani, coordonatoarea acestui studiu realizat de Centrul de cercetări petrografice şi geochimice din cadrul CNRS - Universitatea Lorena şi publicat în revista Science, a explicat că această descoperire contrazice teza dominantă, potrivit căreia apa ar fi fost adusă mai târziu de către asteroizii şi cometele care au bombardat "planeta albastră", care, la începuturile sale, era un corp ceresc complet uscat, potrivit Agerpres.

Această ipoteză era favorizată de temperaturile prea ridicate din Sistemul Solar, care ar fi împiedicat apa să se condenseze şi să se aglomereze alături de alte substanţe solide sub formă de gheaţă. Cercetătorii francezi au analizat meteoriţii denumiţi "condrit-enstatit", care au particularitatea de a deţine o compoziţie chimică apropiată de cea a Terrei. Acest detaliu indică faptul că ei sunt similari rocilor care făceau parte din structura Pământului încă de la formarea sa.

Măsurând conţinutul de hidrogen din 13 astfel de meteoriţi, care sunt relativ rari, experţii francezi au constatat că rocile primitive de pe "planeta albastră" conţineau suficient de mult hidrogen pentru a furniza, prin extrapolare, o cantitate de cel puţin de trei ori mai mare decât cantitatea de apă din oceanele de pe Terra, notează Wall-Street.ro.

"Am descoperit că acea compoziţie izotopică a hidrogenului din condrit-enstatit era similară cu cea a apei stocate în mantaua terestră", a precizat Laurette Piani. Compoziţia izotopică a oceanelor actuale este la rândul ei compatibilă cu cea a unui amestec ce ar conţine 95% apă din aceste condrite, un element care sprijină teza conform căreia aceste roci se află la originea apei terestre.

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că izotopii de azot din acei meteoriţi sunt similari celor ai azotului terestru. Potrivit lui Laurette Piani, studiul nu exclude un aport ulterior de apă provenită din alte surse, precum cometele, însă specialista franceză a insistat asupra faptului că meteoriţii de tip condrit-enstatit au contribuit într-o manieră semnificativă la apariţia apei încă de la formarea planetei noastre.

Studiul cercetătorilor francezi "aduce o piesă crucială şi elegantă în acest puzzle al teoriilor ştiinţifice", a scris Anne Peslier, o cercetătoare de la NASA, într-un editorial care însoţeşte articolul de prezentare a cercetării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ