Parlament TV - mai multă transparență, mai multă democrație

| 16 dec, 2013

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, intenționează să transmită în timp real pe Internet, dar și la televizor, dezbaterile parlamentare. Prin această inițiativă de a monta camere de luat vederi în sălile de ședințe din Parlament se urmărește diminuarea  absenteismul din rândul aleșilor și o mai mare transparența a procesului

Proiectul urmează sa fie implementat începând cu anul viitor, după ce Parlamentul va primi banii alocați prin noul buget. Ședintele din plen vor fi transmise de Televiziunea Română, iar pentru Comisiile Parlamentare se încearcă implementarea unui sistemului de live streaming, pentru difuzarea sedințelor pe Internet.

Obiectivul implementării sistemului este de a crea un cadru cât mai democratic prin permiterea cetățenilor să observe deciziile aleșilor și de a combate absenteismul parlamentarilor de la ședințe prin obligativitatea stabilității agendei dezbaterilor și a programului.

Prin acordarea dreptului cetățenilor de a vedea dezbaterile deputaților din comisii și plen se încearcă trecerea la o noua etapă calitativă a actului legislativ democratic în statul românesc. Accesul la informație în procesul decizițional va duce la o evoluție a României prin facilitarea furnizării datelor oficiale într-un timp real către un pubic cât mai larg.

Deschiderea instituției parlamentare către poporul român este o soluție și pentru îmbunătățirea imaginii instituției, care are nevoie să recupereze respectul și încrederea societății române.

Pe de altă parte, principalul beneficiar al acestei ințiative parlamentare sunt chiar cetățenii, care vor avea oportunitatea de a înțelege mai bine mecanismul central de soluționare a problemelor cu care se confruntă.

Astfel, cu cât este mai bine informat cetățeanul, cu atât implicarea sa crește. Românii vor fi  stimulați  să iși expună opiniile, propunerile, recomandările prin intermediul sesizărilor, petiților și a fișelor de audiența, contribuind prin interactivitate la îmbunătățirea procedurilor și a ideilor vehiculate în Parlament. Prin urmare, se crează un centru de dialog mai larg între cei cetățeni și parlamentari.

În plus, președintele Camerei Deputaților vrea să pună bazele și unei sistem de videoconferințe între secretarii de stat și Parlament, pentru ca cei dintâi să nu mai fie nevoiți să se deplaseze personal pentru discutarea anumitor problemele, ci să comunice printr-un sistem video modern. Prin acestă  măsură, se vor economisi atât bani, cât și timp.

Inițiativa lui Valeriu Zgonea nu este neapărat una originală. În SUA rețeaua oficială de televiziune pentru transmiterea evenimentelor care vizează viața publică și politică este C-SPAN (Cable-Satellite Public Affairs Network), care a fost creată în 1979.

Ideea de a transmite în direct la Televiziunea Română ședințele parlamentarilor și implementarea unui sistem de live streaming arată că Parlamentul este pregătit să pășească în secolul XXI, să îmbunătățească transparența actului legislativ și să se apropie mai mult de cetățeni, pentru a-i determina să fie cât mai activi în societate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ