Partidele de dreapta se feresc de PDL ca dracu de tămâie

| 10 noi, 2013

Unificarea dreptei pare tot mai mult să fie, pentru partidele de opoziție, o „fata morgana” care nu face decât să le dea speranțe deșarte celor care visează la un scor electoral puternic la anul și la o revenire în fața USL.

 

Lucrurile sunt extrem de simple: toți din opoziție înțeleg beneficiile unei unificări a dreptei de pe planul doi – vorbim despre planul doi deoarece, bineînțeles, nu includem și PNL, principala forță politică de dreapta în momentul de față – însă nimeni nu este dispus să facă un pas în spate și să treacă peste orgoliul personal sau de partid. Sunt prea mulți prezidențiabili pentru o dreaptă unită și mult prea mulți pretendenți la un post în Parlamentul European pentru a fi incluși pe o singură listuță de 32 de persoane, dintre care eligibili ar fi maximum 7-8, în cel mai bun caz.

Între PDL, zona Băsescu-Udrea și celelalte noi partidulețe de dreapta pe care lumea încă le confundă în sondaje, se duce un adevărat război al ambițiilor personale. Cel mai grav pentru PDL este că acest război va duce, destul de probabil, inclusiv la dezbinarea partidului. Este deja evident faptul că PDL nu trage într-o singură direcție și că divergențele dintre taberele interne pot produce, la un moment dat, o ruptură. În principal, este vorba despre tensiunile dintre tabăra lui Blaga și cea a Elenei Udrea (sau, mai bine spus, cea a lui Traian Băsescu), iar declarațiile care au venit în ultima perioadă legate de candidatura lui Cătălin Predoiu trădează fricțiuni puternice.

Acest impas în care se regăsește PDL poate fi privit și ca o consecință a unui management deficitar, deoarece semnele destrămării nu au venit brusc. Situația putea fi prevăzută din timp, însă conducerea partidului a fost mult prea bulversată de puternicele înfrângeri suferite în anul electoral 2012.

Care este șansa PDL în aceste condiții? Mai degrabă democrat-liberalii ar trebui să spere nu la o unificare a dreptei, ci la o reunificare a propriului partid și la o degradare puternică din punct de vedere electoral a PNL. O eventuală scădere în sondaje a liberalilor ar putea însemna o recăpătare de forțe pentru celelalte partide de dreapta, însă chiar și în acest caz este destul de puțin probabil ca vreun vot de la PNL să treacă la mult-hulitul PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ