Partidele maghiare vor mărşălui pe DN11 pentru autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc

| 04 sep, 2013

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, organizarea în data de 27 octombrie, pe DN 11 care leagă Braşovul de Pasul Oituz, a unui marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la care şi-ar fi anunţat participarea şi UDMR şi PPMT.

'Importanţa marşului de la 27 octombrie, un marş care se preconizează în judeţul Covasna (...) Marşul presupune ca pe acest tronson de drum, pe acest traseu, în toate localităţile vor fi slujbe ecumenice şi aceste comunităţi o să se viziteze reciproc, o să mărşăluiască pe drumul naţional care leagă Braşovul de Moldova, către Pasul Oituz. Nu se blochează drumul. Se plimbă, fiecare localitate învecinată merge în vizită la ceilalţi, dintr-un sat se duce în celălalt sat. Cei care vin de afară vor fi orientaţi unde să meargă, pentru a acoperi tot traseul', a declarat Biro Szolt.

El a arătat că organizatorul formal al marşului va fi, la fel ca şi pe 10 martie a.c., Consiliul Naţional Secuiesc, şi a adăugat convingerea sa că acţiunea va fi susţinută şi de celelalte două formaţiuni maghiare, UDMR şi PPMT. 'Cred că toate partidele politice maghiare pot sprijini acest lucru. Din acest moment nu mai vorbim de interese de partid. Noi vom da tot sprijinul. Şi UDMR şi-a anunţat sprijinul pentru acest marş. Probabil că şi PPMT se va ralia pentru că nu au încotro', a spus Biro Szolt. 

PCM va începe mobilizarea tuturor organizaţiilor judeţene din Covasna, Harghita, Mureş, dar şi din celelalte judeţe, va tipări afişe, va împărţi pliante, va organiza forumuri, dar şi transportul celor care doresc să participe la acest marş. 

Liderul PCM crede că la marşul de pe DN 11 trebuie să ia parte zeci de mii de oameni pentru a avea o mediatizare cât mai mare a evenimentului, pe plan naţional şi internaţional. 'Scopul este să se sensibilizăm opinia publică şi guvernanţii României cu privire la planurile de regionalizare. Dacă vorbim de regionalizare atunci este foarte clar, trebuie să separăm. Odată ce vorbim de regiuni de dezvoltare, iar pe de altă parte se vorbeşte şi se zvoneşte de regiuni administrative. Odată înfiinţată o regiune administrativă formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cred că am făcut un pas foarte important către autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu vrem Braşovul. Putem spune că mărşăluim pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, este şi opinia PCM, scopul final acesta este, dar cel mai mare pericol acum este reorganizarea administrativă şi reorganizarea regiunilor', a explicat Biro.

El a amintit că, potrivit programului PCM, formaţiunea sa susţine încă din 2008 regionalizarea pe regiuni istorice, în număr de 12, între care şi una a Ţinutului Secuiesc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ