Patru tablouri recuperate de la nazişti, estimate la 1 milion de dolari, scoase la licitaţie

| 28 ian, 2014

Patru tablouri furate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, două dintre acestea fiind incluse în colecţia personală a lui Hermann Göring, vor fi scoase la vânzare, joi, de casa de licitaţii Sotheby's, din New York, care se aşteaptă să le vândă pentru un milion de dolari, relateză Mediafax.

Aceste tablouri au fost restituite proprietarilor de asociaţia internaţională Monuments Men, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a mobilizat pentru a proteja monumentele şi operele de artă ameninţate, din ţările ocupate de trupele naziste.

Două dintre tablouri au făcut parte din colecţia personală a lui Hermann Göring, comandantul-şef al forţelor aeriene germane Luftwaffe şi colaboratorul apropiat al lui Hitler, Göring contribuind în mare măsură la jefuirea operelor de artă din ţările ocupate.

Conform casei de licitaţii, picturile "poartă încă urma" modului în care naziştii inventariau operele de artă furate.

Capodoperele din colecţia lui Göring sunt două tablouri ce aparţin pictorului francez Jean-Baptiste Pater (1695-1736): "La cueillette des roses" şi "Le musicien", care au fost confiscate familiei Rothschild şi trimise la depozitul galeriei Jeu de Paume, din Paris, pe 5 noiembrie 1940.

Cele două tablouri au fost estimate la 300.000 şi 500.000 de dolari fiecare. Recuperate la Berchtesgaden cinci ani mai târziu, acestea au fost restituite familiei Rothschild, care le-a cedat ulterior proprietarului actual.

Al treilea tablou recuperat de nazişti, estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 300.000 dolari, este o lucrare a pictorului italian Francesco Guardi, ce înfăţişează o piaţă din Veneţia. Tabloul i-a aparţinut bancherului francez André-Louis Hirsch şi a fost confiscat de nazişti în octombrie 1941, fiind restituit văduvei lui Hirsch pe 23 mai 1946.

Al patrulea tablou scos la vânzare, "Triumful lui Marcus Furius Camillus", de Apollonio di Giovanni, estimat la o sumă cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de dolari, a fost confiscat din castelul baronului Edmond de Rothschild, din Ferrières. Opera de artă a fost găsită în Bavaria şi restituită proprietarului în perioada 1946 - 1947.

Misiunile efectuate de "Monuments Men", bărbaţi, femei şi copii din 13 ţări, pentru salvarea unui număr cât mai mare de opere de artă, au fost în cea mai mare parte benevole şi au stat la baza cărţii "The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History", de Robert M. Edsel. Cartea a fost adaptată pentru marele ecran în filmul "Eroii monumentelor/ The Monuments Men", regizat de George Clooney, care va avea premiera în România pe 14 februarie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ