PDL, cel mai mare apărător al modificărilor la Codul Penal?

| 13 dec, 2013

Codul penal modificat de Camera Deputaţilor va fi în mod cert retrimis de Băsescu către Parlament. Modificările la actul normativ s-au făcut cu celeritate şi maximă discreţie, interesant este însă ce poziţie a adoptat PDL-ul, teoretic singurul partid de opoziţie la ora actuală în România.

Modificarea unui act normativ nu este o chestiune care se petrece într-o zi sau într-o oră. Se ştie că proiectele zac în birourile comisiilor uneori chiar 5 ani fără să fie luată o decizie asupra lor.

Modificarea pe Codul Penal care a isterizat întreaga Europa se află în Parlament încă din anul 2011, noiembrie 2011, dacă vrem să fim exacţi. Dacă ne împinge puţin curiozitatea să privim peste multitudinea de opinii (ne)avizate lansate în spaţiul public cu generozitate de către media, analişti, ambasade şi instituţii atunci vom observa lista de iniţiatori ai proiectului de lege. Vom fi izbiţi din plin de faptul neaşteptat că prima pe listă este nimeni alta decât senatorul PDL Sorina Plăcintă. Al doilea lucru care poate fi neaşteptat pentru mulţi este faptul că iniţiativa este cosemnată de reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare de la acea vreme. Astfel, PNL, PSD, UDMR chiar şi micuţul UNPR au câte un semnatar pe acest proiect. Mai multe detalii aici.

Trebuie să înţelegem două lucruri. În primul rând proiectul pre-datează această legislatură şi aproape că predatează formarea USL-ului. În cel de-al doilea rând, în doi ani plini de dezbatere fosta majoritate politică (PDL, UDMR, UNPR şi Minorităţi) ar fi avut tot timpul din lume să o respingă, dar nu au făcut-o.

Astăzi, după cum şi preşedintele Băsescu a spus, parlamentul este în întregimea sa în culpă. Dar oare nu şi legislatura trecută ar trebui pusă pe acelaşi zid? Iată că separarea lui  Băsescu de PDL scoate la iveală informaţii interesante. Preşedintele a declarat într-un din numeroasele sale apariţii TV că liderii opoziţiei parlamentare, Rădulescu şi Toader, liderii PDL de la Senat şi de la Cameră au semnat iniţiativele de castrare a ANI. Băsescu continuă atacul pentr a ajunge la rivalul său politic de dreapta, Vasile Blaga şi spune, cu alte cuvinte că guşterii PDL din Cameră şi Senat nu au acţionat de capul lor, lăsând de înţeles că în spatele complicităţii lor stă chiar Blaga.

Ca fapt divers, senatorul Rădulescu este unul din cei care a fost vizat de ANI şi unul din puţinii pedelişti care a fost băgat în comisia de etică a lui Macovei pentru a pierde posibilitatea de a candida la alegerile din 2012.

PDL are tot interesul să susţină modificările introduse la Codul Penal pentru că, după cum se ştie, după o lungă guvernare, este foarte posibil ca mulţi din liderii rămaşi în partid să fie luaţi în vizor de DNA. Ce a făcut „singurul partid de opoziţie pentru a stopa modificările pe Codul Fiscal?” Nimic. Pentru că le convine şi lor. Nu există posibilitatea ca o şedinţă în parlament să se desfăşoare fără ştiinţa membrilor săi şi fără cvorum. Unde erau Culeţu Dănuţ PDL/FC şi Schelean Diana (iubita fostului ministru al justiţiei Tudor Chiuariu) când se vota în comisie raportul final asupra modificările aduse Codului Penal?

PDL a mers pe metoda struţului pentru că, fie vorba între noi, toate modificările operate la lege le serveau pe deplin foştilor guvernanţi.

Supărarea lui Băsescu nu are a face niciodată cu morala sau etica ci  doar cu interesul politic, dar de data asta a nimerit-o. PDL-ul lui Blaga a făcut un joc bun de glezne şi se vede încă de la o poştă că nu este bătălia lor. Nu scot oameni în stradă, nu reacţionează vehement public stau efectiv pe loc şi aşteaptă rezultatele.

Blaga stă cu degetele încrucişate şi aşteaptă promulgarea legii pentru a-şi scăpa camarazii de rigorile legii. Susţinătorii avizi ai modificărilor Codului Penal nu ţin de coloratura politică şi mulţi dintre ei sunt din opoziţia PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ