Pe mâna cui a ajuns maşina UNICĂ în România a Elenei Ceauşescu

| 27 feb, 2014

Maşina Elenei Ceauşescu, marca Renault, se află în Iaşi de 17 ani şi este proprietatea Liceului Tehnologic Holboca.

O pot privi si atinge doar iesenii care se pregatesc sa devina mecanici auto. Este proprietatea Liceului Tehnologic Holboca, iar sute de elevi au invatat tainele mecanicii cu ajutorul ei. Este vorba despre o masina marca Renault, ce a apartinut Elenei Ceausescu. A fost ani la rand masina personala a sotiei dictatorului si era condusa doar de ea sau de soferul ei.

"Este un autoturism Berlina din anii '80. La vremea respectiva era un autoturism special, fiindca se afla in dotarea secretarilor de stat. Era unica la nivel de judet. Era o masina performanta, Renault 18, si scumpa, nimeni nu isi permitea sa o cumpere. Se distingea imediat in trafic, lumea stia a cui este. La vremea in care o conducea Elena Ceausescu era albastra, noi cand am primit-o era vopsita in alb. Are o motorizare de 1,4 cc si aprindere clasica. O masina performanta, cu tinuta buna de drum, foarte reusita", a spus Teodor Ciocanel, instructor auto al Liceului Tehnologic Holboca. Acum, masina nu mai porneste, desi are doar 125.000 de kilometri la bord. Cu toate acestea, reprezinta un bun material didactic pentru elevi. "Sistemul clasic a ramas. E tot motor, tot arbore cotit, tot pistoane, tot chiuloase, au elevii ce invata. Masina e fiabila, se conduce usor, eu nu cred totusi ca o conducea doamna Ceausescu, mai degraba cred ca avea sofer",a precizatTeodor Ciocanel, instructor auto, pentru BZI.ro.

 

Are nevoie de reparatii

Conducerea unitatii de invatamant este constienta de valoarea ei, asa ca a inceput sa stranga fondurile necesare reabilitarii. La reparatii vor lucra chiar elevii liceului. "Aceasta masina a ajuns la noi in anul 1997, ea a fost transferata in conformitate cu hotararea de Guvern nr. 844 din 1995, transfer gratuit intre institutiile bugetare. S-a aflat ca a fost masina Elenei Ceausescu si astfel a devenit un simbol pentru scoala noastra. Reusim astfel sa atragem elevii sa invete cu placere mecanica auto. Cu siguranta ca aceasta masina necesita cateva reparatii serioase si aici ma refer la reparatii nu pentru a o face sa ruleze pe drumurile publice, pentru ca ar fi nevoie de o serie de aprobari de la Registrul Auto Roman si nu le-am primi, ci doar pentru a o pastra la aceasta stare de conservare si, in parteneriat cu un agent economic, vom incepe cat de cat sa o reconditionam", a declarat Liliana Rujanu, director Liceului Tehnologic Holboca.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ