Percheziții DNA la Poliția Locală Ploiești

| 25 aug, 15:19

Procurorii DNA Ploiești efectuează, marți, percheziții la sediul Poliției Locale Ploiești, acțiunea având legătură cu dosarul în care fostul șef al instituției, Cristinel Toader, a fost arestat pentru șantaj și alte fapte penale, transmite Agerpres, care citează surse judiciare.

Cristinel Toader a fost reținut în data de 4 august și ulterior arestat preventiv, el fiind acuzat de șantaj (4 fapte), folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 fapte) și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (12 acte materiale).

Conform DNA, în perioada 2013 — 2014, Cristinel Toader, în calitate de director general al Poliției Locale Ploiești, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele pe care le-a furnizat ulterior mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 euro.

Procurorii arată că Toader i-a constrâns pe subordonații săi să îi furnizeze subiectele, amenințându-i cu pierderea locului de muncă.

"Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcției de șef serviciu, Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 1.000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului. Pentru a obține subiectele, inculpatul Toader Cristinel l-a constrâns prin amenințare cu pierderea postului pe un membru în comisia de examinare, cel care a și conceput subiectele și care, în urma amenințărilor, le-a pus la dispoziția șefului său", se arată într-un comunicat al DNA.

Aceeași practică a fost folosită de Cristinel Toader pentru mai multe concursuri care au fost organizate de PLP pentru ocuparea unor posturi vacante.

"După ocuparea funcției de către persoana respectivă, în luna martie 2014, Toader Cristinel a amenințat-o cu desființarea funcției dacă nu îi pune la dispoziție variantele de subiecte de examen și răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la Poliția Locală pentru ocuparea unui post", susțin anchetatorii.

În schimbul acestor subiecte pentru proba scrisă a concursului, Toader a cerut și primit de la persoana care candida pentru respectivul post suma de 200 de euro.

Anterior, pentru un alt concurs organizat de aceeași instituție în martie 2013, Cristinel Toader, folosind aceeași metodă, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze și să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziția unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb.

După ocuparea funcției respective, noul ocupant al postului a fost numit președinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de șef birou.

"Președintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader Cristinel — sub amenințarea cu desființarea locului de muncă — să introducă în plicurile cu subiecte pentru concurs niște variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ca președinte al comisiei de examinare, ci fuseseră impuse de directorul general al instituției, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfășurat, a fost desemnat câștigător", se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, procurorii spun că, în perioada 2012 — 2014, Toader a desfășurat activități incompatibile cu funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești, constând în aceea că, în mod repetat, a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a unor societăți comerciale, respectiv SC Esrom Advertising SRL Ploiești (în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator) și SC Zedeka Advertising SRL Ploiești (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.

Cristinel Toader a fost director al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova, dar și al Gărzii de Mediu Prahova, iar în august 2012 a fost numit director la Poliția Locală Ploiești prin transfer de la OPC Prahova.

Din ianuarie 2015 a ocupat funcția de director adjunct al Poliției Locale Ploiești până la data de 21 mai, când s-a autosuspendat din funcție pentru o perioadă de un an și jumătate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ