PERCHEZIŢII în Braşov la traficanţi de etnobotanice. Au fost aduse 25 de persoane la audieri

| 26 ian, 08:39

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, marţi dimineaţa, 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Braşov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în vânzarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) şi trafic de droguri, potrivit Agerpres.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov vor fi aduse 25 de persoane pentru audieri. 

Potrivit DIICOT, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016, pe raza municipiului Braşov a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul comercializării de droguri şi substanţe cu efecte psihoactive. 

Anchetatorii au constatat că, în vederea distribuirii eficiente a substanţelor cu efecte psihoactive, liderii grupului s-au implicat în recrutarea persoanelor dispuse să le comercializeze, în special din rândul consumatorilor, reuşind să creeze astfel o reţea având ramificaţii pe raza municipiilor Braşov şi Codlea. 

Substanţele psihoactive erau achiziţionate prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificaţii clare de interdicţie pentru consumul uman. 

Destinaţia produselor achiziţionate din Marea Britanie era schimbată de membrii grupului, astfel că în procesul de fabricare al "etnobotanicelor" se utilizau atât produsul de bază, cât şi toluen, acetonă sau sodă caustică. 

Produsul finit obţinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate. 

În urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost înregistrate numeroase cazuri de persoane internate în unităţi spitaliceşti, în special minori/ adolescenţi. 

Procurorii au mai constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, cunoscut sub denumirea de "Chimnaca", fiind raportat în anul 2015 la nivel european de către autorităţile germane ca produs psihoactiv nou. Până la acest moment, pe teritoriul Germaniei au fost înregistrate două decese şi trei internări în stare gravă, urmare a consumului acestui produs. 

Anchetatorii susţin că legislaţia în domeniul combaterii traficului de etnobotanice, datorită pedepselor foarte mici (de la 6 luni la 3 ani sau amendă), nu permite folosirea tehnicilor de investigare speciale cum ar fi infiltrarea poliţiştilor sau livrări supravegheate şi nici nu permite arestarea preventivă a traficanţilor, doar în cazurile în care aceştia sunt organizaţi în grupuri, iar probarea existenţei grupărilor se realizează doar prin mijloace speciale de investigaţie. 

De asemenea, tocmai datorită pedepselor mici, a riscului scăzut de arestare şi a preţului mult mai mic decât al drogurilor, traficul acestor substanţe a cunoscut o explozie în rândul persoanelor tinere care preferă să le cumpere pentru consum. 

Acţiunea s-a desfăşurat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, cu suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi sprijinul IPJ Braşov şi Jandarmeriei Braşov.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ