PERCHEZIŢII ÎN BUCUREŞTI şi în alte 11 judeţe la firme de reciclat ambalaje. EVAZIUNE: 54 milioane euro

| 17 noi, 08:45

Procurorii Parchetului General şi ofiţeri de poliţie efectuează, marţi, 59 de percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile unor persoane, într-un caz de evaziune fiscală care are legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

Persoanele suspectate sunt bănuite că ar fi evidenţiat operaţiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deşeuri de ambalaje, pentru care obligaţiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, sunt efectuate descinderi în Bucureşti şi judeţele Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea. 

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi fals în declaraţii în formă continuată, comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje reglementată de Directiva europeană 94/62/CE/1998. 

Potrivit acestei directive, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni producerea deşeurilor de ambalaje, să stabilească sisteme de returnare, colectare şi recuperare a deşeurilor şi să elaboreze sisteme de informaţii (baze de date) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje care să permită monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor acesteia. 

Procurorii susţin că, în perioada 2012- 2014, reprezentanţii operatorilor licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere (care generează deşeuri de ambalaje) şi reprezentanţii unor societăţi cu care aceşti operatori licenţiaţi au încheiat contracte de prestări servicii au evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligaţii. 

Astfel, înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni a facilitat operatorilor licenţiaţi obţinerea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuţiei în cuantum de 2 lei/kg, datorată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate. 

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză se cifrează la valoarea de 54 milioane de euro. 

În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii. 

La acţiune participă poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi lucrătorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie ale celor 11 judeţe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ