PIAŢA IMOBILIARĂ a crescut cu 10%, în 2015, atât ca valoare, cât şi ca volum al tranzacţiilor realizate

| 25 ian, 14:05

Piaţa imobiliară locală a crescut cu 10%, în 2015, comparativ cu 2014, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul tranzacţiilor realizate, urmând ca şi în 2016 să continue trendul ascendent, conform unui studiu realizat de o companie de consultanţă imobiliară.

În acest moment, preţurile medii din principalele oraşe din ţară sunt stabile, variind de la oraş la oraş. Astfel, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, două oraşe asemănătoare ca şi efervescenţă, preţul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidenţial, este de circa 1.000 - 1.100 euro, iar în Braşov ajunge la circa 850 euro/mp, se arată în studiul realizat de RE/MAX România. În acelaşi timp, în Arad, costul pe metrul pătrat este, în medie, de 800 de euro, în timp ce în Sibiu se situează la circa 700 euro/mp. 

'Cu siguranţă, 2015 a fost anul revenirii pieţei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieţei în principalele oraşe din ţară, ci şi la o creştere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toţi polii principali, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad sau Braşov. În plus, observăm că piaţa are perspective de dezvoltare pentru următorii ani', a declarat preşedintele RE/MAX România, Răzvan Cuc. 

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare în 2016, Răzvan Cuc estimează că trendul ascendent va fi continuat pe toate segmentele, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea. 

'În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, suntem de părere că piaţa va reacţiona diferit, în funcţie de oraşul la care facem referire, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creşteri ale preţurilor medii naţionale cu cel puţin 5%, atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi', a spus Răzvan Cuc. 

Conform studiului, oraşele mari din România, cu peste 300.000 de locuitori, care sunt poli de dezvoltare ai economiei locale, au şi cele mai active pieţe imobiliare din ţară, cu nuanţe de la un oraş la altul, dictate de specificul economiei locale, de infrastructură şi poziţionare geografică, de componenta universitară a oraşului şi de multe alte criterii. Însă, în toate aceste oraşe se află în dezvoltare proiecte rezidenţiale ale unor dezvoltatori privaţi, care însumează estimativ peste 10.000 de unităţi locative ce urmează a fi livrate în 2016. 

Potrivit reprezentantului companiei, evoluţia pozitivă a pieţei se va vedea în acest an şi pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul efervescent, marcat de tranzacţii importante în oraşele mari ale ţării. 

De asemenea, şi pe segmentele comerciale, office şi chiar şi logistice, va exista o creştere a interesului şi a tranzacţiilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ