Pierde Antonescu PNL în favoarea "unităţii Dreptei"?

| 09 sep, 2013

În acest weekend, pe scena politică a avut loc o mutare relativ surpinzătoare. Dizidenţa desprinsă din PNL şi constituită sub umbrela Iniţiativa România Liberală (IRL) a fost integrată în cadrul Alianţei DA, defunctul proiect al PNL şi PD, reşapat de către Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi PNŢCD-ul lui Aurelian Pavelescu.

Astfel, Alianta pentru Dreptate şi Adevar (FC-PNŢCD) a semnat sâmbătă un protocol prin care Iniţiativa Romania Liberală a fost cooptată în ADA, cele trei formaţiuni urmând să aibă candidat unic la alegerile prezidenţiale şi candidati comuni la europarlamentare.

Liderul FC a supralicitat protocolul dintre ADA şi IRL, printr-un discurs elogios în care a făcut referire la alternativa de dreapta pe care ar reprezentat-o noul proiect. "Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr este, din punctul nostru de vedere, puternică, vie şi începe să construiască o alternativă. Niciodată alianţa nu se va izola în sine, nu va propune competiţii între partide de dreapta, va considera că tot ceea ce poate face mai bine înseamna a reprezenta cetăţenii români în nevoile lor, în asteptările lor, oferindu-le alternativa atât de necesară astăzi, dupa ce, la un an de la preluarea puterii, USL distruge tot", a declarat Ungureanu.

Pe aceeaşi linie discursivă s-a plasat şi Andrei Chiliman, fondator al IRL. Astfel, primarul Sectorului 1 a invitat PDL să se alăture proiectului de unificare a dreptei, subliniind că aceia care vor încerca să menţină dreapta dezbinată vor fi sancţionati de electorat indiferent de mărimea partidului lor. "Noi i-am invitat pe toţi, îi invităm în continuare să ni se alăture. Cred că există foarte multe lucruri care ne apropie, mai puţine care ne despart, dar nu cred că astăzi s-au creat toate condiţiile, trebuie să avem răbdare şi să construim pentru viitor o dreaptă unită. Este proiectul de care are nevoie astăzi România, iar cei care vor încerca să menţină dreapta dezbinată pentru ca să îşi satisfacă nişte interese mărunte politicianiste vor fi sancţionati de electorat indiferent de mărimea actuală a partidului lor", a punctat Andrei Chiliman.

Chiar dacă evenimentul integrării IRL în cadrul Alianţei DA nu a fost foarte mediatizat, mutarea este interesantă cel puţin din perspectiva dinamicii de pe scena politică şi a potenţialelor consecinţe pe care le-ar putea genera. Fiindcă la momentul actual, Alianţa DA, cu sau fără IRL, se zbate undeva sub pragul de 5% în cele mai optimiste sondaje, în timp ce în majoritatea cercetărilor sociologice cota ADA este practic în marja de eroare, undeva în jurul a 2-3%. Prin urmare, din punctul de vedere al calculelor electorale, cooptarea IRL în cadrul ADA nu schimbă aproape deloc tabloul viitoarelor alegeri, fie ele europarlamentare sau prezidenţiale.

Totuşi, mutarea IRL şi retorica construirii unei alternative de drepta sub cupola Alianţei DA creează un oarecare deranj în cel puţin două zone: pe de o parte în PNL, pe de altă parte în PDL.

În PNL pentru că excluderea din primăvară a celor care şi-au manifestat deschis dizidenţa faţă de Crin Antonescu şi care ulterior au fost excluşi formând ulterior IRL a lăsat totuşi goluri adânci. Liberalii au pierdut practic unul dintre cele mai bune avanposturi – filiala PNL Bucureşti controlată de Andrei Chiliman alături de care au plecat oamenii cei mai importanţi de la organizaţia liberală de la Bucureşti. Iar pe fondul noilor critici care devin tot mai sonore la adresa lui Crin Antonescu, IRL integrată în Alianţa DA sub deviza unităţii dreptei ar putea reprezenta o structură ofertantă pentru criticii lui Crin Antonescu. În acest context, preşedintele liberal s-ar putea trezi în faţa unor nuclee ale PNL care şi-ar putea intensifica mesajele de contestare.

Iar motive pentru care Crin Antonescu s-ar putea confrunta cu rebeliuni în propriul partid sunt destule, pornind de la maniera superficială în care gestionează partidul şi care i-a fost reproşată de către mai mulţi liberali în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu şi încheind cu obsesia aceluiaşi Crin Antonescu de a-şi consolida statutul de prezidenţiabil, conform scenariilor care acreditează posibile reconsiderări ale USL în ceea ce priveşte candidatul la preşedinţie.

Crin Antonescu are acum de gestionat un nou front – menţinerea coeziunii PNL în contextul mutărilor politice care ar viza unitatea dreptei. Iar misiunea liderului PNL nu este deloc una uşoară. Crin Antonescu este într-o pierdere evidentă de turaţie, fiind plasat în topul încrederii sub alţi lideri USL sau asociaţi USL precum Victor Ponta sau Sorin Oprescu. Iar ca intenţie de vot, acelaşi Crin Antonescu se află undeva la jumătatea cotei USL. Adică, în loc să fie locomotiva Uniunii, preşedintele liberal se dovedeşte a fi un vagon tras de performanţele Cabinetului Ponta.

Riscul major pe care Crin Antonescu trebuie să-l contracareze este totodată şi acela al pierderii identităţii PNL în cadrul USL. Fiindcă este evident că la momentul actual, USL este dominată de componenta social-democrată, prin măsurile de stânga ale guvernării sau prin imaginea primului ministru. În consecinţă, preşedintele PNL este în ipostaza ingrată de a nu le putea răspunde convingător acelor membri liberali care reclamă estomparea identitară a PNL în parteneriatul cu PSD sub cupola USL. Vorbim despre membri de partid care nu sunt dispuşi să accepte cedările constante ale lui Crin Antonescu şi ar putea fi animaţi de retorica Alianţei DA privind refacerea unităţii Dreptei în cadrul parteneriatului FC-PNŢCD-IRL.

Cealălalt partid care ar putea înregistra pierderi ca urmare a aşa-zisei regrupări a dreptei este PDL. De altfel, toate discursurile liderilor ADA – Mihai Răzvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu şi Andrei Chiliman – au insistat pe ideea consolidării unui alternative de dreapta sub umbrela Alianţei DA, în paralel cu efectele negative în plan electoral ce s-ar abate asupra acelor formaţiuni de dreapta care întreţin în mod voluntar dezbinarea. Referirea, chiar dacă nu este explicită, vizează PDL.

Cu alte cuvinte, PDL este pus în faţa faptului împlinit. Dacă refuză un parteneriat cu ADA şi reunificarea dreptei sub acest proiect, înseamnă că alimentează în mod implicit teza dezbinării. Dacă acceptă formula cu ADA vector al unificării dreptei, atunci devine un partid „castrat”, aflat pe poziţii egale cu celelalte partide componente ale Alianţei DA. Cel mai probabil, dacă Vasile Blaga îşi va menţine poziţia asumtă până acum, PDL nu va accepta oferta „otrăvită” a ADA. Din cel puţin două motive: în primul rând, ar însemna să cedeze candidatul la preşedinţie care va fi decis în cadrul Alianţei DA, în al doilea rând, numele candidatului, într-un astfel de scenariu este deja cunoscut şi este nimeni alta decât Elena Udrea care ar urma să facă joncţiunea PMP cu ADA într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Mişcările, ecuaţiile, calculele şi permutările pe zona dreptei nu sunt întâmplătoare. Ele vorbesc de la sine despre eşecul acestor partide în a oferi soluţii credibile electoratului. Este elocvent că aceste formaţiuni nici nu vorbesc despre direcţii politice, platforme program sau despre soluţii la problemele populaţiei, ci despre desemnarea de candidaţi la preşedinţie şi funcţii în Parlamentul European. Ceea ce arată ce dreapta nu a învăţat nimic din manieră dură în care a fost sancţionată în alegeri de către români.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ